Connect with us

Revistateo.ro

Traditii si obiceiuri de dragobete

Stil de viata

Traditii si obiceiuri de dragobete

Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul sărbătorii Valentine’s Day, sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii. Etimologia cuvântului a fost dezbătută de numeroși etnologi și filologi, propunându-se variate explicații pentru originea sa. Dragobetele este o sărbătoare cu o tradiție relativ nouă, având o vechime în jurul a 170-180 de ani de la pătrunderea ei în teritoriile românești și păstrate cu precădere în sud-vestul României.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: DRAGOBETELE are rădăcini foarte vechi, fiind sărbătorit chiar de pe timpul dacilor, după cum se precizează în volumul Tradiții și obiceiuri românești, coordonat de editura Flacăra. Pentru daci, DRAGOBETELE era o divinitate asemenea lui Cupidon al romanilor și Eros, al vechilor greci. DRAGOBETELE, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui DRAGOBETE, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorelel, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragost.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală DRAGOBETELE sărută fetele!

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: Flăcăii, strânși în cete și fetele obișnuiau ca, în ziua de DRAGOBETE, să își cresteze brațul, în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, respectiv surori de cruce. Fiecare tânăr avea grijă ca ziua de DRAGOBETE să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singurătate pe întreg parcursul anului, până la următorea zi de DRAGOBETE.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: Se mai credea că, în ziua de DRAGOBETE, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: Prilej de bucurie și bunăstare, DRAGOBETELE este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Probabil că 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezește, păsările își caută cuiburi iar omul participă și el la bucuria naturii.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: Cu ocazia zilei de DRAGOBETE, batranii satului acordau o ingrijire speciala animalelor din ograda, dar si pasarilor. Batranii credeau ca in aceasta zi pasarile isi aleg perechea pe viata si se urnesc in construirea cuiburilor. La sfarsit de iarna si inceput de primavara, DRAGOBETE oficia nuntirea pasarilor in cer. Sacrificarea animalelor este interzisa in aceasta zi, după cum informează Historia.ro.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: In vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necasatorite sa stranga, de DRAGOBETE, zapada ramasa pe alocuri, zapada cunoscuta drept “zapada zanelor”. Apa rezultata prin topire era considerata ca avand proprietati magice in iubire si in descantecele de iubire, dar si in ritualurile de infrumusetare. Se credea ca aceasta zapada s-a nascut din surasul zanelor. Fetele isi clateau chipul cu aceasta apa pentru a deveni la fel de frumoase si atragatoare ca si zanele.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: De DRAGOBETE, fetele trebuie sa se intalneasca cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul intregului an. Totodata, in sate se credea ca fetele care ating un barbat dintr-un sat invecinat vor fi dragastoase tot timpul anului.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: In anumite sate ale Romaniei, din pamant se scot, de DRAGOBETE, radacini de spanz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: Este, de asemenea, obligatoriu ca, de DRAGOBETE, barbatii sa se afle in relatii cordiale cu persoanele de sex feminin.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: Barbatii nu au voie sa necajeasca femeile si nici sa se angajeze in galcevi caci astfel ii astepta o primavara cu ghinion si un an deloc prielnic. Atat baietii, cat si fetele au datoria de a se veseli de DRAGOBETE pentru a avea parte de iubire intreg anul.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: Daca vor ca iubirea sa ramana vie de-a lungul intregului an, tinerii care formeaza un cuplu trebuie sa se sarute de DRAGOBETE.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: Lucrarile campului, tesutul, cusutul, treburile grele ale gospodariei nu sunt permise de DRAGOBETE. In schimb, curatenia este permisa, fiind considerata aducatoare de spor si prospetime.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: Nu ai voie nici sa plangi in ziua de DRAGOBETE. Se spune ca lacrimile care curg in aceasta zi sunt aducatoare de necazuri si suparari in lunile care vor urma.

TRADITII SI OBICEIURI DE DRAGOBETE: In unele zone ale tarii, ajunul zile de DRAGOBETE este asemanator ca simbolistica noptii de Boboteaza. Fetele tinere, curioase sa isi afle ursitul, isi pun busuioc sfintit sub perna, avand credinta ca DRAGOBETELE le va ajuta sa gaseasca iubirea adevarata.

1 Comment

1 Comment

  1. Kristi

    2014-02-24T18:13:24+02:00 at 2014-02-24T18:13:24+02:00

    Bine venit acest post…mulțumim. Dragobetele să te bloguiască! 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top