Connect with us

Revistateo.ro

Simbolurile Craciunului din punct de vedere ortodox

Stil de viata

Simbolurile Craciunului din punct de vedere ortodox

Printre simbolurile Craciunului se numara bradul, ieslea in care s-a nascut Iisus Hristos, colindele si Mosul. Ce semnificatie au aceste simboluri din punct de vedere ortodox?

Sarbatoarea Nasterii Mantuitorului ne aduce in cale o serie de obiecte, de personaje despre care s-au scris carti si s-au creat legende. Mos Craciun, renii sai, spiridusii sau vascul sunt cateva dintre elementele fara de care nu putem spune ca exista Craciun.

Ce semnificatii au simbolurile Craciunului

Unul dintre cele mai importante simbolurie este ieslea, staulul. Acolo s-a nascut Iisus Hristos. Pentru a scoate in evidenta saracia in care s-a nascut Mantuitorul, in multe tari din Europa Meridionala se respecta si astazi traditia scoaterii ieslei in public. Ieslea se scoate in Ajunul Craciunului si respecta perfect configuratia ieslei de care vorbeste Cartea Sfanta. Aceasta e confectionata, de obicei, din lemn si ghips.

Pomul de Craciun isi are originele intr-o traditie antica pagana. Busteanul se aprindea in vremurile de mult apuse in fata intregii familii. Acesta era un obicei care chema la solidaritate. Scanteia care sarea dun bustean semnifica intoarcerea zilelor lungi si a abundentei.

Cat despre Mos Craciun, acesta era un cioban rau care a refuzat sa o primeasca pe Fecioara Maria sa nasca in staulul sau. Craciunita, nevasta Mosului, s-a indurat si a primit-o pe Fecioara, iar Mosul i-a taiat mainile. Fecioara Maria i le-a lipit la loc, iar de atunci, uimit de acest miracol, Mosul a devenit crestin.

Omul de zapada si-a castigat popularitatea inca din anul 1380. Profesorii Evului Mediu le dadeau tema de casa copiilor sa faca oameni de zapada ca sa isi dezvolte abilitatile artistice.

Vascul este simbolul norocului si trebuie lipit de grinda mai ales in noaptea de Anul Nou, iar portocala reprezinta speranta.

Coroana de brad pusa la usa vine de la un obicei precrestin german. In trecut, coroanei ii erau adaugate 4 lumanarele pentru a insufleti casa inca de la intrare.

CITESTE SI: Decoratiuni de Craciun homemade

Lumanarile simbolizeaza, asa cum se stie deja, lumina pe care a adus-o Dumnezeu Fiul pe pamant, pacea harazita cu nasterea Sa. Lumanarea este intruchiparea nevinovatiei, a smereniei, a curatirii sufletesti.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top