Connect with us

Revistateo.ro

Tot ce trebuie să știi despre endometrioză

Sanatate

Tot ce trebuie să știi despre endometrioză

Iată tot ce trebuie să știi despre endometrioză. Endometrioza este o problemă despre care toate femile trebuie să cunască informații. Specialiștii vorbesc despre tot ceea ce doamnele și domnișoarele trebuie să cunoască. Află detaliile.

Tot ce trebuie să știi despre endometrioză

Consecințele endometriozei pot fi grave. Afecțiunea se dezvoltă atunci când endometrul, mucoasa uterină, se dezvoltă în altă zonă din abdomen. Poate în zona ovarelor, a trompelor uterine sau în zona peretelui abdomnial. Însă consecințele pot fi grave.

“Una dintre consecinţe o reprezintă dismenoreea, adică durerile menstruale. O alta o reprezintă durerea din timpul actului sexual. Alte persoane se confruntă cu dureri în timpul micţiunii sau al eliminării materiilor fecale. În plus, endometrioza este şi o cauză a infertilităţii.

Deci, ca o concluzie sunt două consecinţe importante: durerea şi infertilitatea. Asta nu înseamnă că orice persoană cu endometrioză se confruntă cu infertilitatea. Însă boala poate produce aderenţe şi înfundarea trompelor aşa că poate împiedica o sarcină pe cale naturală. De altfel, endometrioza este responsabilă pentru 40 la sută din cazurile de infertilitate de cauză feminină”, spune prof dr. Taner Usta, expert în obstetrică-ginecologie, pentru csid.

CITEȘTE ȘI: Endometrioza, boala femeii neiubite

CITEȘTE ȘI: Endometrioza, o boală despre care se știu puține lucruri

“Statistic, o femeie cu endometrioză este diagnosticată la 7 ani de la debutul bolii, perioada de diagnosticare situându-se între 5 ani şi jumătate şi 10 ani. Chiar dacă femeile se plâng medicului ginecolog de anumite simptome, acestea pot fi similare altor afecţiuni precum sindromul de colon iritabil. Există o mulţime de afecţiuni care debutează la nivel abdominal şi care produc durere. Dar cea mai frecventă cauză pentru acest simptom este endometrioza”, a mai spus specialistul în tratarea endometriozei pentru sursa menționată anterior.

“Prima noastră intenţie este să aplicăm tratamentul medicamentos şi apoi, în anumite cazuri, recomandăm intervenţia chirurgicală. Depinde de la caz la caz. Dacă vrem să păstrăm rezerva ovariană, iar endometrioza afectează ovarele, nu ne grăbim să operăm pacienta pentru că intervenţia chirurgicală poate afecta rezerva de ovule. Însă la anumite paciente, facem intervenţia şi aplicăm laparoscopia care ne oferă o bună vizualizare a zonei tratate. În anumite cazuri, problemele de fertilitate se pot rezolva după operaţie. Viitorul îl reprezintă şi aici chirurgia robotică, tehnicile din ce în ce mai sofisticate făcând intervenţiile din ce în mai uşoare şi mai precise”, a mai psus expertul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top