Connect with us

Revistateo.ro

Teo a participat la Forumul Stop Gripa!

Stiri

Teo a participat la Forumul Stop Gripa!

Teo a participat zilele trecute la Forumul National Stop Gripa pentru a atrage un semnal de alarma asupra unei afectiuni sezoniere (gripa) care in mod normal nu ar trebui sa afecteze atatia oameni daca acestia s-ar imuniza din timp in fata virusilor.

Din cauza birocratiei excesive si a legilor incomplete, acoperirea vaccinala in Romania a ajuns la doar 4,2% pentru sezonul 2012/2013, ceea ce inseamna ca sunt pusi in pericol de banala gripa tocmai persoanele care au nevoie de ajutor mai mult ca oricine> varstnici, copiii si femeile gravide.

VEZI SI: VIDEO: TEO SE IMPLICA IN CAMPANIA „STOP GRIPA!”

Asociatia PRO IMUNIZARE, in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina a Familiei si Societatatea Romana de Microbiologie anunta lansarea unui set de recomandari pentru un program national eficient de imunizare impotriva gripei. Odata implementat de autoritati, programul propus poate preveni deteriorarea grava a starii de sanatate a populatiei ca urmare a îmbolnavirilor de gripa si poate reduce costurile sistemului de sanatate.

Propunerile se bazeaza pe un studiu amplu al factorilor care influenteaza procesul de vaccinare
impotriva gripei sezoniere in Romania, al impactul economic al gripei si a identificat principalele
disfunctionalitati ale sistemului de vaccinare antigripala din Romania.

„Rata de vaccinare a scazut dramatic in Romania si este datoria tuturor – autoritati, medici, specialisti, societate civila – sa contribuie la evitarea unui dezastru care se poate ivi oricand. Sa nu uitam ca gripa este o boala care poate fi mortala si ca principalele grupe de risc sunt reprezentate de batrani, bolnavi cronici, femei gravide si copii. Suntem la inceputul sezonului gripal si este foarte important sa transmitem un mesaj puternic catre public, medici si institutiile care pot sustine activ procesul de imunizare prin vaccinare,” a declarat Dr. Oana Falup Pecurariu, Presedintele Asociatiei Pro
Imunizare (API).

Astfel, in 2009 Consiliul Uniunii Europene a adoptat o recomandare privind atingerea obiectivului sugerat de OMS, si anume o rata de vaccinare de 75% a persoanelor in varsta pana in sezonul de iarna
2014/15. In Uniunea Europeana mai multe state membre au adoptat deja mecanisme avansate de
preventie impotriva gripei sezoniere prin implementarea unor programe eficiente de imunizare a
persoanelor incluse in grupele de risc si campanii de educare si informare publica prin care se
incurajeaza vaccinarea in randul pupulatiei active.

Problemele semnalate de API sunt: intarzierea licitatiei privind vaccinurile, care pune in pericol sanatatea a milioane de romani; comunicarea deficitara a autoritatilor pe tema vaccinarilor anti-gripale; numarul insuficient de doze de vaccin anti-gripal care duce la grupe de risc tot mai mari; procesul greoi de preluare a vaccinurilor de catre medici de la Directia de Sanatate Publica pericliteaza lantul de frig si ingreuneaza activitatea medicilor de familie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top