Connect with us

Revistateo.ro

Sfinții Trei Ierarhi este o sărbătoare cu cruce roșie în calendar, prăznuită pe 30 ianuarie.

Diverse

Sfinții Trei Ierarhi: Sărbătoare mare pe 30 ianuarie. Ce nu este bine să faci

În fiecare an, în ziua de 30 ianuarie, credincioșii sărbătoresc Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. Ei au trăit la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea. Fiecare dintre ei a avut o contribuție esențială la teologia creștină.

Ei au fost numiți „Protectori ai învățământului teologic”. Cei trei teologi sunt prăznuiți și separat, însă, pentru a arăta unitatea de învățătură, Biserica a rânduit și o zi de prăznuire comună.

Ce nu este bine să faci pe 30 ianuarie

Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii. Acum se împăca rudele după lungi dispute. De asemenea toate proiectele comune concepute în această zi vor aduce prosperitate în căminul acestora.

CITEȘTE ȘI: Sfinții Trei Ierarhi, prăznuiți pe 30 ianuarie. Tradiții, obiceiuri și superstiții.

Praznicul trebuie respectat cu sfințenie. În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spăla rufe și nu se mătura în gospodărie pentru a evită pericolul de înec, de întâmplări violențe și de infirmitate.

În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri din casă. Potrivit tarditiei, în ziua praznicului nu este bine să împrumutăm lucruri din casă pentru a proteja căminul de pagubă.

Ofrande pentru morții neîmpărtășiți. În numeroase zone din țara se împart ofrande pentru morții neîmpărtășiți. Gospodinele fac colivă, merg la biserică s-o sfințească și apoi împart ofrande cu colivă, cu fructe și pește la trei bărbați, în memoria rudelor decedate în familie.

Mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat. În ziua praznicului, fiecare mamă care are o față de măritat respectă sărbătoarea: nu prestează munci gospodărești și se roagă la biserică pentru norocul fiicei sale.

Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor. Văduvele care au probleme financiare, de sănătate sau sunt înconjurate de dușmani , trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului Grigorie. El este cunoscut drept cel care, de secole, este apărătorul lor dovedit. Gospodină care nu respectă sărbătoarea, spăla rufe și aruncă lațuri în curtea casei, după ce a împărțit ofrande pentru morți, rămâne văduvă.

Un praznic de iertare pentru păcatul avortului. În ziua praznicului, femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să respecte sărbătoarea. Este bine să facă pomeniri și să împartă ofrande; prin acest ritual ele pot fi iertate pentru marele lor păcat.

Pelerinaje în lăcașuri de hram. În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt benefice pelerinajele în lăcașurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinți. Tot în această zi, este bine să fie ajutați copiii săraci, care doresc să devină preoți.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Diverse

To Top