Connect with us

Revistateo.ro

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril - tradiții și obiceiuri

Inedit

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – tradiții și obiceiuri

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril. Se spune că ei sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, iar cei care fac rugăciuni înaintea lor sunt protejați de duhurile rele.

Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri. În ierarhia îngerească există 9 cete de îngeri și anume Serafimi, Heruvimi, Scaune. Domnii, Puteri, Stăpânii, Începătorii, Arhangheli și Îngeri. Misiunea lor principală este să îi păzească pe oameni în toate ceasurile vieții lor. Aceștia nu au trup, deci nu se pot deosebi prin sex. Nu se înmulțesc, nu mor  și își pot transmite gândurile unul altuia fără să rostească nimic. Cu toate acestea, îngerii pot lua formă umană în scopul îndeplinirii misiunilor pe care le au.

CITESTE SI: TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SF. MIHAIL SI GAVRIL

Sfântul Arhanghel Mihail: numele înseamnă Cine este Dumnezeu? în limba ebraică. În majoritatea icoanelor îl putem vedea cu o sabie de foc în mână, semn că el este îndreptățit să pedepsească păcatul. În popor se spune că Arhanghelul Mihail este mai venerat decât Arhanghelul Gavril. El veghează la capul bolnavilor când le vine vremea trecerii în neființă, sau la picioarele lor când aceștia mai au de trăit. Oamenii spun că Sfântul Arhanghel Mihail asistă la Judecata de Apoi. În zonele de munte, Arhanghelii sunt venerați drept patroni ai oilor și ciobanii fac turte pe care le aruncă în tarlaua animalelor. Dacă turta cade cu fața în sus este semn că în primăvară toate oile vor avea miei.

Sfântul Arhanghel Gavril: în limba ebraică înseamnă bărbat-Dumnezeu. El este cel care le-a vestit Sfinților Părinți Ioachim și Ana, nașterea Maicii Domnului. I se arată lui Iosif când Maica Domnului rămâne însăcinată și le vestește păstorilor că li s-a născut un Prunc. În icoane, el poartă în mână un crin alb, care este semnul binecuvântării și al veseliei, așadar el este îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.

De 8 noiembrie, creștinii de pretutindeni merg la biserică și aprind lumânări pentru a avea parte de lumină veșnică pe lumea celaltă. Se fac pomeniri ale morților și praznice, iar în mediul rural se organizează târguri și bâlciuri (în special în zona Bucovinei).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top