Connect with us

Revistateo.ro

Semne ca esti intoleranta la gluten si ce inseamna asta

Sanatate

Semne ca esti intoleranta la gluten si ce inseamna asta

Poti afla daca ai intoleranta la gluten analizand cateva indicii pe care corpul tau ti le arata cu disperare. Inainte de a afla cum iti afecteaza o proteina lipicioasa viata, inclusiv pe cea sexuala, sa aflam cateva lucruri despre gluten.

Ce este glutenul?

Glutenul este, asa cum am spus mai sus, o proteina lipicioasa care se gaseste in cereale. Glutenul este introdus in produsele de panificatie pentru a tine la distanta dioxidul de carbon eliberat de drojdie. Glutenul se mai gaseste si in pastele fainoase sau drojdia de bere, maioneza ori inclusiv in delicioasa inghetata. Nu se cunosc deocamdata cauzele exacte ale intolerantei la gluten.

Pur si simplu, organismul reactioneaza panicat la aceasta proteina care, desi este hranitoare, e privita de creier si sistemul digestiv un corp strain. In momentul in care consumi produse care contin gluten se creeaza o adevarata revolta in sistemul tau imunitar. Daca ar fi sa fim mai plastici, gusturile nu se discuta, iar organismul tau are dreptul la cativa inamici cu conditia sa nu iti puna sanatatea in pericol.

Semne ca ai intoleranta la gluten:

1. AI PROBLEME CU SMALTUL DENTAR

Smaltul dentar este mai fragil decat ar trebui sa fie si se poate ‘eroda’ foarte usor atunci cand ai intoleranta la gluten. Acea proteina lipicioasa iti poate distruge dintii daca organismul tau nu o suporta, desi in mod normal nu ar trebui sa se intample asta.

2. MATREATA NU MAI DISPARE ORICE TRATAMENT AI LUA

Jane Anderson, medic specialist in boala celiaca, sustine ca glutenul produce un anume tip de matreata care nu se duce nici dupa 3 spalari consecutive. La barbati apare uneori si matreata barbii sau a mustatei.

3. E GREU SA FACI COPII

Avorturile spontane, infertilitatea si menopauza precoce sunt relationate cu intoleranta pe care corpul o manifesta fata de proteina din cereale si paste fainoase.

4. TE INCORZI DES

Glutenul actioneaza foarte usor asupra muschilor. Daca iti incorzi muschii atunci cand esti emotionat si nu esti in stare sa te relaxezi nici dupa ce ai baut apa sau cineva ti-a oferit o vorba buna, renunta la alimentele care contin aceasta proteina.

5. AI SCAUNE MULT PREA DIVERSIFICATE

Diareea si constipatia sunt alte afectiuni digestive produse de intoleranta la gluten, pe langa crampele abdominale care par obisnuite. Daca nu ai scaune regulate sau difera prea mult in consistenta fata de ce ai mancat, glutenul nu e pentru tine.

6. ECZEME SI IRITATII PE PIELE

intoleranta-la-gluten-1
Intoleranta la gluten se manifesta si prin diferite formatiuni iritante la nivelul pielii, precum cea din imagine.

Pana la urma, cine are voie sa manance GLUTEN?

Sunt atat de multe controverse in jurul glutenului, incat nici nu mai stim ce sa credem: este bine sa-l mananci, iti face rau, te ingrasa? Asadar, cine are voie sa consume gluten?

Ai auzit probabil o multime de povesti despre efectul negativ al consumului de gluten si despre dietele fara gluten cu ajutorul carora poti slabi. Totusi, este important sa stii daca te numeri printre persoanele care au interdictie la gluten sau daca trebuie sa eviti doar anumite produse.

Ce este, de fapt, glutenul? E o protenina care se gaseste in anumite cereale, dar si in alte produse. Glutenul nu poate fi digerat complet de catre organism si, de aceea, persoanele sensibile sufera de afectiuni din cauza lui. Aproximativ 2% din populatia planetei sufera de boala celiatica, ceea ce inseamna ca si o cantitate mica de gluten ii poate imbolnavi serios.

 

Acest lucru se intampla deoarece glutenul, in cazul celor ce sufera de boala celiatica, cauzeaza daune in intestinul subtire, lucru care duce la anemie, diaree, malnutritie, osteoporoza si creste riscul dezvoltarii unor forme de cancer.

Totusi, doar specialistul poate pune diagnosticul de boala celiatica, in baza unor analize amanuntite. Daca nu suferi de aceasta afectiune, nu ai motive sa renunti complet la gluten.

Poti, insa, sa prezinti sensibilitate la gluten, care este mult mai intalnita si se manifesta prin dureri de stomac, arsuri, balonari, dureri de cap, oboseala si iritatii ale pielii. In acest caz, dupa ce discuti cu medicul, se recomanda sa reduci cantitatea de gluten. Vei evita: graul, secara, orzul, ovazul, faina de cartofi si taratele, dar poti manca: hrisca, porumb, mei, orez, soia.

Dieta fara gluten te ajuta sa slabesti?

Nu trebuie sa fugi de gluten, caci este o sursa de energie, astfel ca daca nu ai o boala care sa iti interzica sa il consumi, este bine sa nu renunti de tot la gluten. Poti totusi sa incerci sa echilibrezi balanta si sa consumi doar anumite produse fara gluten. Fa un test si vezi ce alimente te fac sa te simti obosit, slabit sau iti provoaca dureri de stomac. La acestea poti renunta.

Ai grija, caci dieta fara gluten poate avea si un efect nedorit, adica te poate ingrasa. De ce? Aceste alimente au ingrediente cu indice glicemic ridicat, lucru care creste cantitatea de zahar din sange. Asadar, mai bine este sa renunti la produsele procesate si sa alegi alimente naturale, chiar daca contin gluten: acestea sunt fructele si legumele, carnea slaba, cereale, nuci si seminte, lactate.

Sursa foto: Shutterstock

Sunt atat de multe controverse in jurul glutenului, incat nici nu mai stim ce sa credem: este bine sa-l mananci, iti face rau, te ingrasa? Asadar, cine are voie sa consume gluten?

Ai auzit probabil o multime de povesti despre efectul negativ al consumului de gluten si despre dietele fara gluten cu ajutorul carora poti slabi. Totusi, este important sa stii daca te numeri printre persoanele care au interdictie la gluten sau daca trebuie sa eviti doar anumite produse.

Ce este, de fapt, glutenul? E o protenina care se gaseste in anumite cereale, dar si in alte produse. Glutenul nu poate fi digerat complet de catre organism si, de aceea, persoanele sensibile sufera de afectiuni din cauza lui. Aproximativ 2% din populatia planetei sufera de boala celiatica, ceea ce inseamna ca si o cantitate mica de gluten ii poate imbolnavi serios.

Acest lucru se intampla deoarece glutenul, in cazul celor ce sufera de boala celiatica, cauzeaza daune in intestinul subtire, lucru care duce la anemie, diaree, malnutritie, osteoporoza si creste riscul dezvoltarii unor forme de cancer.

Totusi, doar specialistul poate pune diagnosticul de boala celiatica, in baza unor analize amanuntite. Daca nu suferi de aceasta afectiune, nu ai motive sa renunti complet la gluten.

Poti, insa, sa prezinti sensibilitate la gluten, care este mult mai intalnita si se manifesta prin dureri de stomac, arsuri, balonari, dureri de cap, oboseala si iritatii ale pielii. In acest caz, dupa ce discuti cu medicul, se recomanda sa reduci cantitatea de gluten. Vei evita: graul, secara, orzul, ovazul, faina de cartofi si taratele, dar poti manca: hrisca, porumb, mei, orez, soia.

Dieta fara gluten te ajuta sa slabesti?

Nu trebuie sa fugi de gluten, caci este o sursa de energie, astfel ca daca nu ai o boala care sa iti interzica sa il consumi, este bine sa nu renunti de tot la gluten. Poti totusi sa incerci sa echilibrezi balanta si sa consumi doar anumite produse fara gluten. Fa un test si vezi ce alimente te fac sa te simti obosit, slabit sau iti provoaca dureri de stomac. La acestea poti renunta.

Ai grija, caci dieta fara gluten poate avea si un efect nedorit, adica te poate ingrasa. De ce? Aceste alimente au ingrediente cu indice glicemic ridicat, lucru care creste cantitatea de zahar din sange. Asadar, mai bine este sa renunti la produsele procesate si sa alegi alimente naturale, chiar daca contin gluten: acestea sunt fructele si legumele, carnea slaba, cereale, nuci si seminte, lactate.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top