Connect with us

Revistateo.ro

A scapat de obezitate si de infertilitate dupa micsorarea stomacului Cazul unei tinere de 35 de ani

Sanatate

A SCAPAT de OBEZITATE si de infertilitate dupa ce a facut ASTA. Cazul tinerei de 35 de ani

Statisticile arata ca 34% din populatia Romaniei este supraponderala, iar aproximativ 20% sufera deja de obezitate. Afectiunile care insotesc de obicei obezitatea ridica si ele multe semne de intrebare cu privire la sanatatea reala a organismului si la modul in care kilogramele in plus ne afecteaza viata.

Acesta a fost si cazul Nicoletei Caulea, care s-a luptat ani de-a randul cu greutatea in exces. Din cauza obezitatii, a fost diagnosticata cu infertilitate, iar atunci cand a incercat sa aiba un copil, tratamentele nu au facut decat sa sporeasca numarul kilogramelor.

„Din cauza tratamentului, am luat 14 kilograme in 2 luni, si am ajuns la 114,5. Aveam dureri de oase, totul era dat peste cap”, povesteste Nicoleta.

Tanara incercase, desigur, tot felul de diete insa nu reusise sa scape nici macar de un kilogram. Intr-un final, s-a hotarat sa apeleze la chirurgia bariatrica si sa isi faca o operatie de micsorare a stomacului.

Mare i-a fost mirarea cand, jumatate de an mai tarziu, a descoperit ca avea un nou motiv de bucurie: Intamplator, cand sa fac controlul de 6 luni, m-am trezit ca eram insarcinata in 6 saptamani. Nici nu mi-am dat seama”, marturiseste Nicoleta.

„A continuat sa scada in greutate si pe perioada sarcinii, si s-a incadrat in curba de scadere ponderala dupa interventia de gastric sleeve.

Sarcina a fost sustinuta cu aport vitaminic, insa bebelusul nu a suferit din punctul de vedere al dezvoltarii. Este un copil care se incadreaza in limitele de crestere ale populatiei generale, si ne asteptam ca pe viitor pacienta sa aiba si alte sarcini fara probleme”, explica prof. dr. Catalin Copaescu, medic primar de excelenta in chirurgie generala, acreditat international pentru chirurgie laparoscopica bariatrica.

Infertilitatea este una din problemele des intalnite la femeile care sufera de obezitate. Grasimea in exces duce la eliberarea unor hormoni care tulbura echilibrul endocrin al organismului, ducand la anovulatie si chiar sindromul ovarului polichistic, un alt dusman al fertilitatii.

Pe langa efectul negativ asupra conceptiei, obezitatea creste si riscul de anomalii congenitale, complicatii ale sarcinii si avort spontan.

Cu toate astea, obezitatea si comorbiditatile ei isi gasesc leacul simplu si eficient in chirurgia bariatrica. Aici vorbim despre mai multe tipuri de operatii, de la Gastric Banding (montarea unui inel gastric reglabil), la Gastric Sleeve (micsorarea stomacului prin sectionarea de-a lungul micii curburi), Gastric Bypass (procedeu prin care alimentele vor ocoli stomacul), Diversia biliopancreatica (procedeu in urma caruia alimentele vor ocoli stomacul si intestinul subtire), sau Plicatura gastrica (efectuarea unor pliuri suturate in peretele gastric).

Adresata pacientilor supraponderali care sufera de infertilitate, apnee in somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala sau steatoza hepatica, chirurgia bariatrica – numita si chirurgie metabolica – are rezultate semnificative si permanente, atat din perspectiva pierderii in greutate – intre 50-100% din excesul ponderal – cat si remisiei bolilor asociate.

Cat despre efectele benefice ale acestui tip de operatie laparoscopica, experienta ne arata ca lucrurile stau cum nu se poate mai bine: „Omul pe care la inceput il gaseam timid, timorat sau negativist, incepe sa se transforme. Devine mai vesel, mai zambitor, se bucura de tot ce ii ofera viata si, mai presus de toate, se imprieteneste cu sine insusi”, incheie prof. dr. Catalin Copaescu, fondatorul chirurgiei bariatrice din Romania.

Bariatrie.ro adresează toate aceste probleme cauzate de kilogramele in plus si explica solutiile chirurgicale propuse de bariatrie. Portalul a fost creat din dorința de a împrieteni sistemul chirurgical bariatric cu cei aflați în nevoia de a scapa de obezitate, dar si de toate celelalte probleme medicale declansate de obezitate, precum infertilitatea, diabetul zaharat de tip 2 si multe altele. Tot aici, puteti citi povesti ale pacientilor care au ales sa isi schimbe viata si sa isi imbunatateasca sanatatea cu ajutorul bariatriei.

3 Comments

3 Comments

  1. pavel

    2016-07-06T21:58:49+03:00 at 2016-07-06T21:58:49+03:00

    Nu imi permit financiar o astfel de operatie si cred ca sunt foarte multi oameni in aceeasi situatie ca mine!Este foarte scumpa operatia!

  2. Stan Niculina

    2017-12-26T10:52:41+02:00 at 2017-12-26T10:52:41+02:00

    Complimenti !!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top