Connect with us

Revistateo.ro

Teo Trandafir a primit premiul pentru intreaga activitate la Gala Premiilor Femeia Anului 2015.

Sanatate

Tu stii care e cea mai eficienta solutie pentru tratarea obezitatii si a diabetului zaharat tip 2?

Obezitatea este boala cu care toti intram in contact, intr-o forma sau alta, fie direct, fie prin rude, prieteni, cunostinte.

Boala cronica a secolului XXI, dincolo de problemele estetice si sociale, declanseaza si o serie de alte afectiuni. Una dintre cele mai intalnite este diabetul zaharat de tip II, de care sufera 370 milioane de oameni la nivel mondial.

Desi poate parea o problema a Occidentului, in ultimii 20 de ani si Romania s-a ingrasat. Cu 54% din populatie supraponderala si obeza, ne aflam in topul celor mai „grase” tari din UE. Ingrijorator este ca dintre romanii supraponderali si obezi, 20% au dezvoltat deja diabet zaharat si alti 40% sufera de hipertensiune arteriala, doua dintre cele mai grave afectiuni asociate kilogramelor in plus care afecteaza dramatic calitatea vietii si scad speranta de viata a pacientilor.

Care este legatura dintre diabetul zaharat si obezitate

 Intre diabetul zaharat de tip 2 si obezitate exista o corelatie puternica, confirmata de studiile efecutate recent de spitalul Ponderas. Cifrele arata ca mai mult de jumatate din populatia Romaniei este supraponderala si obeza si se confrunta cu afectiuni grave asociate obezitatii. Studiul arata ca prevalenta diabetului zaharat este de 2 ori mai mare in randul populatiei supraponderale fata de cea normoponderala si de 6 ori mai mare la populatia obeza. Mai mult, hipertensiunea arteriala se intalneste in procent de 4 ori mai mare la populatia obeza fata de cea normoponderala.

In cele mai multe din cazuri, o crestere a masei corporale (BMI) reflecta si o crestere a tesutului adipos din organism, care poate duce la diabet zaharat, hipertensiune arteriala si dislipidemie (hipercolesterolemie) – factori de risc cardiovascular.

Chirurgia metabolica – cea mai eficienta solutie de tratament

Cum rezolvi problemele asociate obezitatii? Raspunsul la indemana ar fi: slabeste. Dar avand in vedere ca toti pacientii care se confrunta cu kilogramele in plus au trecut cel putin o data printr-o dieta fara sa inregistreze rezultate pe termen lung, e nevoie sa cautam solutii eficiente pentru toata viata. Mai mult decat atat, vorbim de o problema medicala, dincolo de una personala si atunci e important sa stim ca cea mai eficienta solutie pentru tratarea bolilor metabolice este chirurgia metabolica.

Chirurgia metabolica este un domeniu nou al chirurgiei generale si se adreseaza pacientilor cu afectiuni cardio-metabolice asociate obezitatii: diabet zaharat tip 2, hipertensiune arteriala, valori ridicate ale colesterolului si alte patologii metabolice. Rezultatele acestei metode sunt semnificative si permanente, atat pentru pierderea in greutate – intre 50-100% din excesul ponderal – cat si pentru remisia diabetului zaharat de tip 2 si a altor boli metabolice.

Tratamentul chirurgical

Cele 5 tipuri de interventii chirurgicale care amelioreaza semnificativ afectiunile metabolice si conduc la pierderea excesului ponderal sunt: operatia de Gastric Banding (montarea unui inel gastric reglabil), Gastric Sleeve (micsorarea stomacului prin sectionarea sa de-a lungul micii curburi), Gastric Bypass (procedeu in urma caruia alimentele vor ocoli stomacul), Diversia biliopancreatica (procedeu in urma caruia alimentele vor ocoli stomacul si intestinul subtire), Plicatura gastrica (efectuarea unor pliuri in peretele gastric si suturarea acestora).

“Trebuie cunoscut insa ca aceste proceduri chirurgicale fac parte dintr-un program complet dedicat pacientului metabolic. Scopul programului este evaluarea starii actuale de sanatate a pacientului, alegerea celei mai bune solutii chirurgicale, scaderea ponderala, mentinerea unei greutati optime, cat si supravegherea fiecarui pacient metabolic”, mentioneaza dr. Ionut Hutopila, medic specialist chirurgie generala si chirurgie metabolica, Ponderas.

Datorita tehnicilor chirurgicale laparoscopice utilizate in chirurgia metabolica, pacientul beneficiaza de multiple avantaje: limitare a durerilor postoperatorii, vindecare rapida, perioada de covalescenta redusa, reinsertie rapida in activitatile cotidiene, cat si vindecarea aproape fara cicatrice.

Important de retinut este faptul ca in perioada 09 noiembrie – 31 decembrie 2015 spitalul Ponderas vine in intampinarea pacientilor cu pret special pentru operatia de gastric sleeve, cea mai accesata interventie chirurgicala de catre pacientii metabolici.

Ponderas este singurul Centru de Excelenta in chirurgie bariatrica si metabolica din Europa de Est, acreditat conform standardelor de chirurgie bariatrica: echipa chirurgicala specializata si acreditata pe baza expertizei proferionale si a cazuisticii, personal medical special instruit, dotari si sisteme adaptate pentru ingrijirea pacientilor supraponderali, mese de operatii si aparate de investiigatii dimensionate corespunzator si un program complet de urmarire a pacientilor post-operator.

Mai multe detalii despre interventia de tip gastric sleeve gasiti aici: http://www.ponderas.ro/ro/spital/chirurgia-obezitatii/gastric-sleeve-promotie/

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top