Connect with us

Revistateo.ro

Săptămâna Mare: Vinerea Mare

Stiri

Săptămâna Mare: Vinerea Mare

Vinerea Mare este o zi cu imensă însemnătate, o zi în care trebuie să Îl plângem pe Iisus și să conștientizăm măreția faptelor Sale, măreția sacrificiului pe care L-a făcut pentru a mântui omenirea. După cum știm, Iisus Hristos a fost vândut de Iuda pe 30 de arginți și dat în mâinile căpăteniilor de la acea vreme. Deși inițial nu găsea nicio vină la Domnul Iisus, Pilat a dat sentința răstingnirii Sale la îndemnul poporului, care își dorea în schimbul răstignirii Mântuitorului eliberarea tâlharului Baraba.

CITEȘTE ȘI: TRADIȚII ȘI OBICEIURI DIN VINEREA MARE

În Sfânta Scriptură sunt enumerate toate chinurile și umilințele prin care a trecut Iisus până să ajungă la locul răstignirii. Ajuns acolo I se bat cuie în mâini și picioare și este răstignit pe cruce, la capul Său fiind inscripționate următoarele: „Iisus Nazarineanul, Împăratul Iudeilor”. Tot Sfânta Scriptură ne spune: „Iar de la ceasul al şaselea s-a făcut întuneric peste tot pământul, până la ceasul al nouălea. Iar în ceasul al nouălea a strigat Iisus cu glas mare, zicând: «Eli, Ei, lama sbahtani?» Adică: «Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?»“. La puțin timp Iisus și-a încredințat sufletul în mâinile Lui Dumnezeu.  În acele clipe tot pământul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat, catapeteasma templului s-a rupt în două și mulți morți au iești din mormintele lor.

După moartea Lui Iisus, ostașii au zdrobit fluierele picioarelui tâlharilor care stăteau de-a dreapta și de-a stânga Lui, căci ei nu muriseră încă. Pentru a se convinge că și Domnul este mort, un ostaș a străpun coasta Lui cu sulița, iar din ea a curs sânge și apă. Iosif din Arimateea merge la Pilat și cere truplui Lui Iisus, pentru a-l putea înmormânta. Alături de Nicodim el dă jos trupul de pe cruce, îl unge cu miresme și în înfășoară într-un giulgiu. Astfel se împlinește datina înmormântării la iudei. Trupul este pus într-un mormânt nou și este întărit și păzit de ostașii lui Pilat, pentru ca nu cumva să fie furat și mai apoi să se spună poporului că a înviat.

Astăzi este zi aliturgică, ceea ce înseamnă că nu se săvârșesc Sfintele Liturghii. Astăzi se scoate Sfântul Epitaf și se așează pe o masă în mijlocul bisericii, aceasta semnificând coborârea de pe cruce a Mântuitorului și punerea sa în mormânt. Creștinii obișnuiesc să treacă pe sub masă de trei ori, punându-și în gând cea mai aprigă dorință a lor. La denia de astăzi se cântă prohodul, adică slujba de înmormântare a Domnului și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune deosebit de emoționantă la care participă an de an creștini ortodocși în număr foarte mare. De acum, nu ne rămâne decât să Îl pângem pe Iisus și să așteptăm bucuria învierii Sale, de mâine seară.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top