Connect with us

Revistateo.ro

Saptamana Patimilor: Vinerea Mare

Credinta

Ce să nu faci în Vinerea Mare

Vinerea Mare este o zi foarte importanta in care se tine post negru si se pomenesc sfintele patimi ale Mantuitorului.

Ce să nu faci în Vinerea Mare

In ziua de vineri Iisus Hristos a fost condamnat, biciuit si in final rastingnit pe cruce. Iata ca sosise ziua pentru care Mesia fusese trimis in lume, ziua in care el avea sa isi dea sufletul in mainile Tatalui pentru mantuirea omenirii. Dupa ce a fost condamnat de Pilat, Hristos si-a purtat crucea in spate pana la locul rastingnirii, unde a fost batut in cuie intre doi talhari.

CITEȘTE ȘI: Superstiții în Săptămâna Mare
In clipa in care Hristos isi da duhul au loc cateva semne miraculoase: catapeteasma templului se rupe in doua, cerul se umple de nori negri, pamantul se cutremura, pietrele se despica si multi morti invie din morminte. Iudeii cer permisiunea sa ii zdrobeasca fluierele picioarelor pentru a-i grabi moartea. A doua zi era Pastele, asa ca toti cei rastigniti trebuiau coborati de pe cruce. Iosif din Arimateea si Nicodim dau jos trupul Mantuitorului, il imbalsameaza, il infasoara intr-un giulgiu si il pun in mormant. Iudeii pecetluiesc piatra mormantului pentru ca nimeni sa nu-l poata lua pe ascuns de acolo.

Vinerea Mare este o zi aliturgica. Se scoate Sfantul Epitaf din altar si se tine frumoasa slujba a prohodului. Crestinii stau la slujba cu lumanari in mana si canta impreuna cu preotii Prodohul, dupa care inconjoara biserica de trei ori. Este o procesiune deosebita care aminteste de inmormantarea lui Iisus Hristos.

Exista cateva traditii care se tin cu strictete in Vinerea Mare. Nu se lucreaza la camp si nu se sacrifica animale sau pasari. Totodata, nu se spala, nu se coase si nu se face curatenie. Nu se consuma urzici sau otet, pentru ca Hristos a fost batut cu aceste plante si stropit pe buze cu otet.

Sursa foto: doxologia.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top