Connect with us

Revistateo.ro

Saptamana Patimilor: Martea Mare

Credinta

Ce să nu faci în Marțea Mare

In Martea Mare se citeste pilda celor 10 fecioare. Este ultima zi din Saptamana Patimilor in care se spala sau se calca.

Pilda celor 10 fecioare prezinta 10 fecioare: 5 „intelepte” si 5 „neintelepte”. Acestea merg inaintea Domnului Iisus Hristos si se pregatesc pentru nunta. Mirele intarzie si fecioarele adorm, insa la miezul noptii se vesteste sosirea lui. Cele 10 fecioare neintelepte au candelele aprinse, insa untdelemnul este pe sfarsite asa ca cer imprumut de la celelalte.

Acestea refuza, motivand ca astfel si candelele lor se vor stinge. Fecioarele nebune merg indata sa cumpere untdelemn, insa in tot acest timp soseste mirele care intra la nunta si cele ramane acolo. Fecioarele nebune gasesc usa inchisa si striga „Doamne, Doamne deschide-ne noua”, insa mirele raspunde „Adevarat zic voua: Nu va cunosc pe voi”. Pilda se încheie cu următoarea învățătură: „Privegheați și vă rugați, că nu știți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului”.

CITESTE SI: TRADITII DE PASTE DIN DOBROGEA. CE SUNT PAPARUDA SI CALOIANUL

Prin intermediul acestei pilde Manturitorul ne pregateste pentru vesnicia care urmeaza, pentru viata de apoi. In Noul Testament venirea lui Hristos este asemanata unei nunti, el fiind mirele mult asteptat, iar imparatia cerurilor se aseamana cu cele 10 fecioare. Deducem din aceasta pilda ca o stare de veghe neintrerupta este absolut necesara pentru a ne ingriji de sufletele noastre si pentru a fi pregatiti pentru sfarsit in fiecare clipa. Sfantul Ioan Gura de Aur este de parere ca somnul reprezinta moartea, iar strigarea de la miezul noptii, „Iata, mirele vine”, reprezinta trambita arhanghelului (I Tesaloniceni 4, 16) prin care suntem chemati la judecata.

Ce este bine sa faci in Martea Mare

In Martea Mare, a doua zi din Saptamana Patimilor, barbatii trebuie sa isi termine muncile campului si sa isi ajute nevestele la treburile din gospodarie. Este ultima zi in care se spala si se calca. Seara se savarseste slujba deniei, in cadrul careia se citeste pilda de mai sus.

Sursa foto: cuvantul-ortodox.ro

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top