Connect with us

Revistateo.ro

braului

Stiri

Punerea in racla a braului Maicii Domnului. Uite ce este INTERZIS sa faci AZI!

Pe 31 august se praznuieste punerea in racla a braului Maicii Domnului, o sarbatoare mare de care ar trebui sa tinem cont cu totii.

Conform scrierilor Apostolul Toma, cel care nu a fost prezent la inmormantarea Maicii Domnului, a primit ca dovada a invierii si inaltarii Maicii Sfinte Sfantul Brau. Se spune ca acesta a fost tesut chiar de Maica Domnului dintr-un fir din par de camila.

Braul sfant a fost pastrat in Ierusalim pana in sec IV, cand Arcadie, fiul imparatului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Braul Maicii Domnului la Constantinopol in 395.

Prima minune savarsita cu ajutorul Sfantului Brau este inregistrata in secolul X, atunci cand imparateasa Zoe, sotia lui Leon cel Intelept se vindeca intr-un mod miraculos de boala si incepe sa brodeze Braul Maicii Domnului cu fir de aur, apoi il aseaza intr-o racla daruita de catre imparatul Arcadie. De atunci, calendarul ortodox prevede praznuirea Braului in fiecare an pe 31 august.

CITESTE SI: Cele 4 sarbatori importante din luna septembrie, pentru toti crestinii

CITESTE SI: Ce NU ai voie să îi spui unei femei în preajma Sărbătorilor!

Intre 1512 si 1520, Neagoe Basarab, domnitorul Tarii Romanesti, construieste la manastirea Vatoped un paraclis cu hramul „Braul Maicii Domnului”.

„Acesta a fost reparat in 1794 tot cu ajutoare romanesti, iar in secolul al XIX-lea Romania a daruit paraclisului o noua catapeteasma. De asemenea, racla de argint in care se pastreaza Braul la manastirea Vatoped a fost confectionata in secolul al XVIII-lea in Tara Romaneasca. Este vorba de fapt numai despre o parte din Brau, pentru ca alte doua parti ale acestuia au fost daruite in anul 1522 manastirii de maici Kato Xenias, situata la 50 km de Volos (Grecia)”, se arata pe crestinortodox.ro.

De-a lungul timpului, Braul Maicii Domnului se pare ca a vindecat nenumarati bolnavi, in special de cancer, si a savarsit minuni pentru femeile care veneau sa se roage Maicii Domnului pentru a putea avea copii.

„Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul braului a unei panglici care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului. De asemenea, Cinstitul Brau a facut sa inceteze diferite epidemii: in 1813, Braul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei; in 1871 sultanul turc sub a carui protectie se gasea Muntele Athos dupa caderea Constantinopolului, a dus Braul in tara sa pentru indepartarea holerei; in 1894 Braul a fost dus la Kios, pentru a inlatura epidemia care lovise plantatiile de lamai si portocali”, se mai arata pe crestinortodox.ro.

Racla cu Braul Maicii Domnului a trecut si pe teritoriul tarii noastre, mai intai la Iasi, cu ocazia hramului Catedralei mitropolitane – Cuvioasa Parascheva, in perioada 12-15 octombrie. Atunci, peste un milion de credinciosi au venit sa se inchine la racla cu Braul Sfant si sa ceara ajutor Maicii Domnului.

Intre 1 si 10 septembrie 2007, racla sfanta adusa de la manastirea Kato Xenias, s-a aflat si in Arhiepiscopia de Alba Iulia. Braul tesut si purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima data in Constanta in anul 2002 si pentru a doua oara in anul 2008.

Chiar daca sarbatoarea este trecuta in calendar cu o cruce neagra, ea este una de o importanta mare pentru crestin ortodocsi. Din acest motiv, este interzis ca oamenii sa desfasoare activitati prin gospodarie (curatenie, munca pe camp, etc.). In aceasta zi oamenii ar trebui sa isi indrepte ochii catre cer si sa inalte o rugaciune catre Maica Domnului, pentru a primi binecuvantarea divina. Ca in orice zi de sarbatoare, nu se spala rufe, iar credinciosii ar trebui sa-i vorbeasca doar de bine pe semenii lor si sa nu injure ori sa blesteme.

Tot astazi, facem pomenirea:
– Innoirii bisericii Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu de la Neoria;
– Sfantului Mucenic Fileort;
– Sfantului Mucenic Diadoh;
– Sfintelor sapte Fecioare din Gaza;
– Sfintilor Mucenici Mina, Faust, Andrei si Iraclie;
– Sfintilor patru Mucenici din Perga Pamfiliei;
– Sfintilor trei sute saizeci si sase de Mucenici din Nicomidia;
– Sfantului Aidan episcopul.

CITESTE SI Rugaciunea nodurilor, catre FECIOARA MARIA

CITESTE SI Pelerinaj la mormintele făcătoare de minuni

Sursa fotosfintisiicoane.wordpress.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top