Connect with us

Revistateo.ro

acoperamantul maicii domnului

Stil de viata

Mâine are loc o sărbătoare dedicată Maicii Domnului. Ce nu ai voie să faci pe 1 octombrie!

Acoperamantul Maicii Domnului este una dintre sarbatorile religioase importante de toamna si este tinuta in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne.

Cunoscuta in popor drept Procoave, ziua de 1 octombrie are puternice semnificatii pentru crestini.

Printre altele, se spune ca Acoperamantul Maicii Domnului ii protejeaza pe toti cei care vor sa fie ocrotiti de necazuri.

Nu degeaba anul bisericesc incepe in luna septembrie cu o sarbatoare inchinata Maicii Domnului si se incheie cu alta in care este cintita cea care a dat Nastere Mantuitorului.

Oamenii au facut asociatia dintre sarbatoarea de pe 1 octombrie cu valul de bruma ce incepe sa se lase peste ogoare, iar in multe parti inca se pastreaza obiceiul acoperiririi capului fetelor mari cu o basma, ca semn al trecerii la statutul de femeie maritata (pe vremuri nuntile se faceau in special in aceasta perioada).

CITESTE SI: VIDEOCLIP SOCANT: Icoana in care Maica Domnului isi misca buzele in timp ce enoriasii se roaga!

CITESTE SI: Icoanele Maicii Domnului te scapa de NECAZ si iti ALINA SUFLETUL

Acoperamantul Maicii Domnului este de altfel o sarbatoare cu o mare insemnatate pentru popoarele crestine, caci face referire la bunatatea Maicii Domnului si se spune ca in vremurile imparatului Leon cel Intelept, la Constantinopol s-ar fi aratat insasi Fecioara Maria celor care au venit sa se roage o noapte intreaga la biserica Vlaherna.

In acel moment, Maica Domnului ar fi aparut in vazduh si ar fi acoperit multimea cu cinstitul ei omofor (sal sfant). Mai mult, scrierile relateaza si faptul ca Fecioara Maria s-ar fi rugat lui Dumnezeu, spunand: „Imparate ceresc, primeste pe tot omul ce Te slaveste pe Tine si cheama in tot locul preasfant numele Tau! Si unde se face pomenirea numelui meu, acel loc il sfinteste si preamareste pe cei ce Te preamaresc pe Tine si pe cei ce cu dragoste ma cinstesc pe mine Maica Ta. Primeste-le toate rugaciunile si fagaduintele si-i izbaveste din toate nevoile si rautatile.”

Evenimentul ce este celebrat astazi are rolul de a ne aminti ca prin rugaciune putem primi si noi ajutor din partea Maicii Domnului.

Tot in aceasta zi sfanta toti cei care vor sa ceara ajutorul Fecioarei Maria o pot face citind Acatistul Acoperamantului Maicii Domnului:

„Rugaciunile incepatoare :
In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie imparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Condacul 1
Imparatesei celei alese mai inainte de veci, Imparatesei celei mai inalte decat toata faptura cerului si a pamantului, care a venit oarecand la rugaciune in Biserica din Vlaherne si se ruga pentru cei din intuneric. Acesteia si noi, cu credinta si cu umilinta ii serbam Acoperamantul ei cel luminos. Iar tu, ca ceea ce ai putere nebiruita, izbavste-ne pe noi din toate nevoile, ca sa strigam tie : Bucura-te bucuria noastra, acopera-ne pe noi de tot raul cu cinstitul tau Acoperamant.

Citeste continuarea pe crestinortodox.ro.

Sursa foto cuvantul-ortodox.ro

2 Comments

2 Comments

  1. Adrian

    2015-10-01T12:24:44+03:00 at 2015-10-01T12:24:44+03:00

    Superb!

  2. ovidiu

    2015-10-03T19:22:10+03:00 at 2015-10-03T19:22:10+03:00

    Suntrti, mincinosi tori sifata Is care a slabit SI ceiling care amintesc Dr religious ‘ve plate in beau Dr la in Mott mortal e Mott vs imbatati cu apa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top