Connect with us

Revistateo.ro

Stil de viata

SOBORUL MAICII DOMNULUI: Traditii, obiceiuri si superstitii. Ce sa NU faci in aceasta zi

Pe 26 decembrie, in a doua zi de Craciun, crestinii sarbatoresc Soborul Maicii Domnului sau Adunarea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, cea mai veche sarbatoare inchinata Fecioarei Maria. Aceasta zi este marcata de cateva traditii, supersitii si obiceiuri populare.

SOBORUL MAICII DOMNULUI. Sarbatoarea Soborului Maicii Domnului ii indeamna pe enoriasi sa se adune pentru a o cinsti pe Sfanta Nascatoare de Dumnezeu.

Semnificatia cuvantului „sobor” consta in a le aminti credinciosilor ca Maica Domnului trebuie preaslavita,  in mijlocul tuturor Sfintilor fericiti din ceruri si adunarea noastra de pe pamant este insotita de cetele tuturor Sfintilor si Ingerilor din ceruri.

SOBORUL MAICII DOMNULUI. Unii liturgisti considera ca aceasta sarbatoare isi trage originile de la Sinodul III ecumenic din Efes (431), in cadrul caruia a fost condamnata erezia lui Nestorie. Acesta sustinea ca in Iisus Hristos ar exista doua persoane, una dumnezeiasca si una omeneasca.

Sfantul Ierarh Proclu a vorbit despre  slava negraita a Fecioarei care ni L-a nascut pe Dumnezeu

„Cine a cunoscut, cine a auzit ca Dumnezeu S-a salasluit necircumscris in pantece, Cel pe care cerurile nu l-au cuprins, iar pantecele nu L-a ingradit, ci din Fecioara S-a nascut nu doar simplu Dumnezeu, nici doar simplu om.

Cel ce astazi S-a nascut, poarta care odinioara era a pacatului a aratat-o usa a mantuirii.

Caci acolo unde sarpele a varsat veninul prin neascultare, acolo Cuvantul, prin ascultare, intrand in altar, S-a intrupat. Acolo unde s-a ivit cel dintai ucenic al pacatului, Cain, acolo izbavitorul neamului omenesc, Hristos, fara de samanta a odraslit, fara a se rusina iubitorul de oameni de durerile nasterii din femeie”, spunea Ierarhul in predica.

Soborul Maicii Domnului este marcat de o serie de superstitii, traditii si obiceiuri populare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top