Connect with us

Revistateo.ro

Traditii si obiceiuri de Soborul Maicii Domnului. Ce nu e bine sa faci

Stil de viata

Traditii si obiceiuri de Soborul Maicii Domnului. Ce nu e bine sa faci

In a doua zi de Craciun, pe 26 decembrie, crestinii respecta o serie de traditii si obiceiuri de Soborul Maicii Domnului, una din cele mai importante sarbatori de peste an.

Soborul Maicii Domnului este una din sarbatorile dedicate Fecioarei Maria si se tine in fiecare an pe 26 decembrie. „Sobor” inseamna „adunare de oameni”, iar sarbatoarea este un prilej de apropiere a crestinilor in jurul Fecioarei.

Scurta ruga care se spune pe 26 decembrie

„Aparatoare Doamna, pentru biruinta, multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu, noi, robii tai. Ci, ca ceea ce ai stapanire nebiruita, izbaveste-ne pe noi din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-Te, Mireasa, pururea Fecioara.”

Traditii si obiceiuri de Soborul Maicii Domnului

Intr-una dintre predicile sale, Sfantul Ierarh Proclu a vorbit despre slava nemarginita a Fecioarei Maria, care ni L-a nascut pe Mantuitor.

Se spune ca in aceasta zi, nasii trebuie sa isi viziteze finii. Cei care uita de finii lor, nu vor avea parte de tot ce isi doresc. E o zi in care rudele indepartate si cele prin alianta trebuie sa se stranga laolalta.

Fetele si flacaii joaca astazi pentru a se bucura de tineretea lor. Se spune ca persoanele care danseaza cel mai mult si cel mai aprig vor fi sanatoase tot anul.

Nu e bine sa speli haine in aceasta zi, pentru ca apa varsata pe rufe o vei folosi pentru vindecarea ranilor. De asemenea, e o zi in care nu se munceste. Oamenii care muncesc in ziua cand e cinstita Fecioara Maria nu vor mai avea nicio zi libera tot anul.

E interzis sa barfesti, sa injuri, sa uneltesti impotriva celorlalti. Cei care se razbuna sau doresc sa isi incheie socotelile cu cei din jur astazi vor suferi pierderi banesti.

Predica Sfantului Ierarh Proclu la Soborul Maicii Domnului

„Cine a cunoscut, cine a auzit ca Dumnezeu S-a salasluit necircumscris in pantece, Cel pe care cerurile nu l-au cuprins, iar pantecele nu L-a ingradit, ci din Fecioara S-a nascut nu doar simplu Dumnezeu, nici doar simplu om. Cel ce astazi S-a nascut, poarta care odinioara era a pacatului a aratat-o usa a mantuirii.

CITESTE SI: Traditii, obiceiuri si superstitii de CRACIUN

Caci acolo unde sarpele a varsat veninul prin neascultare, acolo Cuvantul, prin ascultare, intrand in altar, S-a intrupat. Acolo unde s-a ivit cel dintai ucenic al pacatului, Cain, acolo izbavitorul neamului omenesc, Hristos, fara de samanta a odraslit, fara a se rusina iubitorul de oameni de durerile nasterii din femeie”, spunea Ierarhul in predica.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top