Connect with us

Revistateo.ro

Protest la Noaptea Muzeelor

Stiri

Protest la Noaptea Muzeelor

Protest la Noaptea Muzeelor. Anul acesta, vizitatorii vor putea intra gratuit în mai multe muzee din capitală şi din ţară pe data de 16 mai, atunci când va avea loc Noaptea Muzeelor, eveniment devenit deja o tradiţie. Cu toate astea, organizatorii au decis ca o piesă valoroasă din fiecare spaţiu expoziţional să fie acoperită cu pânză, pentru semnaliza astfel faptul că pragul muzeelor nu prea mai este călcat de pasionaţii de artă, cultură şi istorie, ori clădirile în care funcţionează acestea sunt retrocedate.

CITEŞTE ŞI: Destinații de vacanță pe care nu trebuie să le ratezi

„Anul acesta Piticul (noua identitate vizuală a evenimentului, n.r.) plecat în căutarea muzeelor protestează cu cârpa pe cap. De ce? Pentru că a aflat că multe din muzeele şi colecţiile ţării dispar fiindcă li se retrocedează clădirile în care funcţionează. Fiecare muzeu îşi va acoperi o piesa valoroasă cu o pânză pentru a vă face atenţi că s-ar putea ca data viitoare să nu o mai găsiţi deloc nici pe ea, nici muzeul”, se arată pe pagina oficială de Facebook a celei de-a 11-a ediţii a Nopţii Muzeelor.

Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), a declarat pentru Mediafax: „Probabil aceasta va fi forma de protest pe care o vom adopta în proporţie de 99%. Intenţia noastră este să conştientizăm publicul cu privire la gravitatea situaţiei în care se află muzeele României. Considerăm că publicul este cel mai în măsură să atragă atenţia politicienilor că sunt necesare nişte măsuri radicale pentru îmbunătăţirea situaţiei în care se află muzeele. Mă refer atât la faptul că în urma restituirilor, muzeele au pierdut şi sedii şi bunuri culturale, şi statul, autorităţile publice (…) nu au făcut aproape nimic pentru a găsi soluţii de ajutorare a muzeelor în aceşti ani.”

Noaptea Muzeelor a fost implementată pentru prima dată în Franţa, de către Ministerul Culturii şi Comunicării, cu scopul de a atrage publicul către spaţiile expoziţionale, din ce în ce mai puţin vizitate. Evenimentul a ajuns apoi să fie sărbătorit în mai multe ţări din Europa şi are loc în fiecare an într-o zi de sâmbătă, în jurul datei de 18 mai, declarată Ziua Internaţională a Muzeelor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top