Connect with us

Revistateo.ro

Primul președinte postcomunist al Bulgariei, Jelio Jelev, a încetat din viață

Stiri

Primul președinte postcomunist al Bulgariei, Jelio Jelev, a încetat din viață

Decesul lui Jelio Jelev a fost anunțat de către familie. Jelio Jelev a fost primul președinte al Bulgariei după căderea comunismului. Moartea lui Jelio Jelev a venit brusc, în clipa de față necunoscându-se nici cauzele și nici locul decesului.

Jelev a condus țara noastră vecină din 1990 până în 1996, fiind pe lângă un om politic redutabil și un filosof și profesor extrem de apreciat de către bulgari. Jelev a avut de furcă cu Partidul Comunist, acesta fiind exclus din partid în anul 1965 pentru că și-a permis să critice anumite lucruri la Lenin, legate de teoria politică a acestuia.

CITEȘTE ȘI: A MURIT COMPOZITORUL LUI FRANK SINATRA

Jelev a fost trimis de comuniști la țară, ”în exil”, exclus din viața socială și din activitatea de partid. Jelev a creat numeroase controverse de-a lungul timpului, una dintre cărțile sale, „Fascismul” i-a supărat deopotrivă atât pe cei de extremă stânga cât și pe comuniști, deoarece compara inclusiv comunismul cu fascismul.

Această operă a fost scoasă pe piață în 1981 dar a fost scoasă imediat din librării de partidul comunist, cu toate că a continuat să se vândă clandestin. În anul 1989, Jelio Jelev a fondat Clubul glasnos și perestroika bulgară, susținându-l pe Mihail Gorbaciov în discursul său anti-totalitarism.

În anul 1989, pe 10 noiembrie, bulgarii au scăpat de liderul comunist Todor Jivkov, Jelev urcând rapid la capitolul încrederii în ochii cetățenilor. Jelev a înființat adunarea anticomunistă Unirea Forțelor Democratice (UFD), și a fost numit președintele republicii în august 1990, de către Parlament. După plecarea de la președinție, Jelio Jelev a creat o fundație care se ocupă cu cercetarea în domeniul politicii balcanice.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top