Connect with us

Revistateo.ro

Părintele Vasile Ioana ne învață care sunt cele șapte trepte pentru o căsnicie fericită.

Stil de viata

Preotul Vasile Ioana, despre Bobotează. Ce nu e bine să facem astăzi

Preotul Vasile Ioana a vorbit despre Bobotează. El ne învață ce este bine și ce nu este bine să facem în această zi importantă.

„Oamenii au înclinație spre păcat. Ioan Bătezătorul a primit o revelație de la Dumnezeu: „Va veni Mesia!” Ioan Botezătorul îl aștepta pe Mesia. Iisus a trăit în anonim până la 30 de ani.

În ziua de Bobotează sărbătorim venirea lui Iisus la Iordan. Ioan Botezătorul a strigat: „Acesta este cel care ne scapă de păcat”. Este despre prezentarea lui Dumnezeu lumii, pentru iertarea tuturor păcatelor.

Boboează ilustrează „Bob”, care înseamnă Dumezeu si „babtiso” de origine latina. Adică Dumnezeu se botează.

Este sărbătoarea Teofaniei, arătarea lui Dumnezeu lumii. Astăzi ținem post negru, astăzi ne gândim la Ioan Botezătorul, la cel care a trăit în post, a trăit aspru. Ne pregătim prin rugăciune. Mâine participăm la Sfânta Liturghie și apoi mergem la slujba Sfințirii Aghiasmei celei Mari. Această slujbă este deosebit de importanta.

Oamenii stau așezați în stare de rugăciune la slujbă. Ar fi bine să nu ne înghesuim la apă. Asta arată o nerânduială.

Ce este Aghiasma Mare

În această slujbă preotul invocă harul Duhului în apa. Preotul binecuvânteaza harul Duhului Sfânt. Este harul concentrat al Duhului Sfânt în apă. Aghiasma Mare se ia 9 zile la rând, începand de azi. Azi se ia aghiasmă de anul trecut.

Structura moleculara a apei se sfințește, se schimbă. Apa este cel mai puternic solvent, este cel mai puternic conducător de energii. Încă 8 zile sa ia aghiasmă, 3 gurițe și spunem ruhaciunea Tatăl Nostru.

Dimineața e bine să ne sfințim trupul cu aghiasmă. Aghiasma mare o luăm la sărbători mari, iar Aghiasma Mică se ia în fiecare zi.

Ce simbolizează aruncarea crucii în apă

Este o tradiție veche. Crucea este Hristos însuși, pentru că acea crucea are o slujbă specială. Această cruce este Iisus care a intrat în apa Iordanului. Cel care ia crucea și o scoate imediat din apă…se spune în Biblie că Iisus a ieșit din apă indata. Iisus nu avea păcate, a ieșit din apă îndată.

Ce nu este bine să facem astăzi

3 zile nu se spală. Noi acum trebuie să știm că atunci când Iisus a venit în Iordan s-au sfințit toate apele lumii.

Unii oameni folosesc aghiasma în anumite scopuri, se fac vrăji, ca să facă tot felul de lucruri rele și nepotrivite cu credința. Aghiasma este pentru sfințirea trupurilor noastre.

Se spune că fetele care își pun busuioc sub pernă își visează ursitul

Sunt foarte mulți tineri azi care ne acuză pe creștini ortodocși că avem multe tradiții. Biserica Ortodoxă păstrează doar tradițiile care au semnificație. Sunt tradiții populare care nu au legătură cu biserica. Vin tinere și mă roagă să ia din busuioc ca să pună sub pernă. Este greșit, este o tradiție care nu ar mai trebui să fie. Nu cred că o tânără trebuie să creadă asta.

CITEȘTE ȘI: Cum va fi vremea de Bobotează și Sfântul Ioan

Biserica nu încurajazează credința în vise.

Nu ar trebui să ne trezim dimineața supărați din cauza unui vis. Putem să spunem: „Doamne, da-mi putere!”

Busuiocul este o plantă care primește sfințenie prin aghiasmă și poți să iei și să pui la icoană, să pui la noptieră pentru sfințire.

Dacă e o stare de nervozitate în casă, stropești în casă și faci o rugăciune.

Apa este un element primordial al vieții și ajută omul în funcție de cum ne comportăm noi cu apa. Ar fi foarte bine…recomand să ia aghiasmă dimineața și apoi să bea o cană de apă la temperatura camerei să curete sistemul digestiv. Hai să pornim cu apă curată ziua și nu cu cafea!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top