Connect with us

Revistateo.ro

Portret| Principesa Margareta, custodele coroanei

Inedit

Portret | Principesa Margareta, custodele coroanei

Regele Mihai I a anuntat, pe 2 martie, ca se retrage din viata publica din cauza bolii de care sufera si ca fiica lui Principesa Margareta este succesoarea sa si va deveni custodele coroanei.

Principesa Margareta s-a nascut pe 26 martie 1949, in exil, la Lausanne, Elvetia. Fiind prima fiica a Majestatilor Sale Regele Mihai I si Regina Ana ai Romaniei este Principesa Mostenitoare a Romaniei. Pe 2 martie a fost anuntata ca fiind custodele coroanei, caci Regele sufera de o boala al carei tratament este extrem de solicitant. (Vezi aici toate informatiile despre suferinta Regelui Mihai)

Principesa Margareta la varsta copilariei, intr-un portret de familie si alaturi de tatal ei.

Portret Principesa Margareta, custodele coroanei 10

Portret | Principesa Margareta, custodele coroanei

Portret Principesa Margareta, custodele coroanei 9

Portret | Principesa Margareta, custodele coroanei

Principesa Margareta a fost implicata, inainte de 1989, in proiecte ale Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite si al Fondului International pentru Dezvoltarea Agriculturii. In august 1989, cand devenea evident ca urma ca ceva sa se schimbe in Europa de Est, Principesa Margareta paraseste Organizatia Natiunilor Unite pentru a se darui cauzei Romaniei.

Principesa a pasit prima oara pe pamant romanesc pe 18 ianuarie 1990. In acelasi an, infiinteaza, alaturi de tatal sau, Regele Mihai, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, dedicata sprijinirii batranilor si tinerilor aflati în dificultati fizice sau materiale.

Citeste si:

Revenirea Regelui Mihai in tara – un punct de cotitura pentru democratia romaneasca

Ultimul discurs al Regelului

PORTRET|Principele Nicolae, de la viitor rege la dezmostenit

In cei 26 de ani, de cand a revenit in Romania, Principesa Margareta s-a implicat in numeroase actiuni sociale si culturale. De asemenea, in ultimii ani, Principesa mostenitoare este si cea care a transmis mesajele Regelui Mihai.

„Am descoperit ce s-a facut in timpul comunismului, copii abandonati, persoane in varsta abandonate, sate distruse. Cand am venit prima oara, m-am simtit, pentru prima oară in viata mea, o persoana intreaga”, marturisea Principesa Margareta intr-un interviu acordat in mai 2013 pentru emisiunea Kilometrul 0, scrie DIGI24.

In Romania, Principesa Margareta l-a cunoscut pe cel care urma sa-i devina sot, intr-unul dintre orfelinatele pe care le-a vizitat. Radu, astazi Principele Radu al Romaniei, coordona la acel moment un proiect de terapie prin arta.

Crown Princess and Prince Radu of Romania wedding 1996 (8)

Portret | Principesa Margareta, custodele coroanei

Crown Princess and Prince Radu of Romania wedding 1996 (5)

Portret | Principesa Margareta, custodele coroanei

S-au cunoscut in 1994 si s-au casatorit pe 21 septembrie 1996. Slujba religioasa a fost oficiata de mitropolitul ortodox Damaskinos al Elvetiei, care participase si la nunta Reginei Ana si a Regelui Mihai din 1948, cand era un tanar diacon. Mitropolitul a participat la toate evenimentele speciale din viata familiei regale precum botezul principesei Margareta si a surorilor ei, Elena si Irina.

In cadrul slujbei religioase, Regele Mihai i-a fost nas in prima parte a ceremoniei verighetelor, alaturi de regele Constantin al II-lea al Greciei, care i-a fost nas in cadrul ceremoniei coroanelor de aur, potrivit ritualului regal.

La ceremonia religioasa si la petrecerea ce a urmat au participat peste 250 de invitati, membrii ai familiilor regale din întreaga lume, printre care s-au numarat Regina Sofía a Spaniei,Infanta Elena a Spaniei, ducesa de Lugo, Henric, Marele Duce de Luxembourg alături de Maria Teresa, Principele Alexandru si Principesa Catherine ai Serbiei, Imparateasa Farah a Iranului, Regele Constantin al II-lea al Greciei si Regina Anne-Marie, Prințesa Irene a Greciei și Danemarcei, Principele Hassan si Principesa Sarvath ai Iordaniei alaturi de romani veniti cu autocarele din toata Europa. Luna de miere si-au petrecut-o in Iordania la Amman, dar si la Aqaba, pe malul Marii Rosii si al Marii Moarte, timp de 18 zile, la invitatia Familiei Regale Iordaniene.

La inceputul mariajului, cei doi au locuit atat in Romania cat si in Elvetia, dar din 2012, Principesa Margareta si Principele Radu s-au stabilit la Palatul Elisabeta din Bucuresti. Angajamentele lor publice se desfasoara in capitala, in tara si in strainatate.

Principesa Mostenitoare este licentiata in Sociologie, Stiinte Politice si Drept International a Universitatii din Edinburgh, Scotia si Doctor Honoris Causa al Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Timisoara si al Universitatii din Pitesti. Este decorata cu Marea Cruce a Ordinului Carol I (1996), Marea Cruce a Ordinului Coroana Romaniei (2011), Marea Cruce a Ordinului de Malta (2003), Cavaler al “Legiunii de Onoare” a Republicii Franceze (2009) si Marea Cruce a Ordinului Sfânta Isabel a Portugaliei (2012). Din iunie 2005, in Bucuresti, functioneaza Scoala gimnaziala “Principesa Margareta”.

Intr-o ceremonie speciala organizata la Palatul Elisabeta, 200 de medici, asistente, pompieri si piloti care au venit în ajutorul victimelor din incendiul Colectiv au fost decorati de Principesa Margareta cu Crucea Casei Regale a Romaniei.

„Tatal meu m-a invatat in calitate de succesor sa traiesc la inaltimea valorilor si credintelor sale”, a subliniat Principesa Margareta a Romaniei.

Portret | Principesa Margareta, custodele coroanei

Portret | Principesa Margareta, custodele coroanei

Portret | Principesa Margareta, custodele coroanei

Iata o parte dintre cele mai recente fotografii ale Principesei Margareta, alaturi de tatal sau, Regele Mihai, pe 26 ianuarie 2016.

Portret | Principesa Margareta, custodele coroanei

Portret | Principesa Margareta, custodele coroanei

Pe 2 martie, Regele Mihai a anuntat ca, din motive de sanatate, va renunta la aparitiile in public si succesoarea sa la tron si custodele coroanei, Principesa Margareta, ii va lua locul.

Mesajul Regelui:

„In ultimele saptamani, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Aceasta situatie vine in anul in care Familia si Tara sarbatoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei si a Statului Roman modern.

Sunt sigur ca fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va gasi intelepciunea si forta de a ma reprezenta si de a duce la indeplinire toate actiunile mele publice.

Am cerut Consiliului Regal sa-si continue menirea si sa prezinte sfatul sau Custodelui Coroanei.

Mihai R
1 martie 2016”

CITESTE SI:

Regele Mihai are cancer si se retrage din viata publica

Ce mesaje au transmis Iliescu, Ciolos si Iohannis pentru Regele Mihai

Regele meu

Sursa foto: casa-regala.blogspot.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top