Connect with us

Revistateo.ro

Panteliile reprezinta o traditie populara, celebrata in perioada 13-27 iulie. Iata cateva traditii, obiceiuri si superstitii legate de Pantelii.

Stil de viata

PANTELIILE: Traditii si obiceiuri. Ce sa NU faci!

Panteliile reprezinta o traditie populara respectata cu sfintenie in unele zone rurale ale tarii. Zilele Panteliilor sunt cuprinse intre 13 si 27 iulie.

Se spune ca Panteliile ar fi surorile Sfantului Ilie. Ele sunt personaje rautacioase care parjolesc lanurile daca oamenii nu le acorda respectul care li se cuvine. Tocmai de aceea, oamenii de la tara cauta sa le imbuneze, prin odihna si fara sa munceasca excesiv.

Astfel, se spune ca de Pantelii nu trebuie sa faci vreo munca a campului sau sa scoti gunoiul din casa. Este interzis si coptul painii si se spune ca femeile care vor incalca aceasta regula vor fi pedepsite cu boli febrile. Nici gatitul la cuptor nu este permis in aceste zile.

Citeste si: SEMNE DE VREME REA. Superstitii de la tara sau cum functioneaza meteorologia din batrani

Citeste si: Superstitia care poate omori nou-nascutii

Cu toate acestea, activitati precum udatul gradini sau culesul fructelor sunt permise, insa doar pana la orele amiezii. Cei care se muncesc toata ziua pot fi loviti de arsita sau vijelii.

Pe langa Pantelii, o alta sarbatoare populara este celebrata inainte de Sfantul Ilie. Este vorba de Marina Macinica (16 iulie). Se spune ca in aceasta zi oamenii devin mai buni, iar cei care culeg in de dimineata isi vor gasi dragostea. Nu este bine ca femeile sa toarca sau sa dea cu matura in aceasta zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top