Connect with us

Revistateo.ro

Obiceiuri si datini de Pasti

Stil de viata

Obiceiuri si datini de Pasti

Noaptea, inainte de a pleca de acasa toti oamenii, varstnici si tineri, se spala pe fata cu un ou rosu si un banut de argint, in credinta ca vor ” fi sanatosi ca oul si curati ca argintul”.

Dupa slujba de noapte, se ordoneaza pe doua randuri cosurile cu pasca, oua si vin, pentru a fi sfintite de catre preot iar la intoarcerea spre casa fiecare om duce in mana si lumanarea aprinsa la Inviere.

O data ajunsi acasa, dupa o scurta perioada de odihna, membrii familiei se aseaza la prima masa festiva de Pasti, dar nu inainte de a se spala, in mod ritual, cu oul rosu si banul de argint. Cina este initiata de catre cel mai varstnic barbat din familie care ciocneste primul ou rosu cu sotia sa, apoi ciocneste oua cu toti ceilalti. Fiecare membru al familiei trebuie sa manance mai intai un ou sfintit dupa care continua cu restul bucatelor sfintite la biserica.

In prima zi de Pasti nu se matura prin casa, nu se pregateste mancare iar masa de Pasti nu se ridica timp de trei zile. In a doua zi de Pasti, finii se duc in vizita la nasi, cu colaci,pasca si oua rosii iar copiii merg la parinti.

Prima saptamana de dupa Pasti, ce se incheie cu Duminica Tomei, este numita Saptamana Luminata. Se spune ca cine moare in aceasta saptamana merge direct in rai. Din aceasta saptamana incep cele noua joi si cele noua marti numite „oprite”. „Joile oprite” sunt serbate de femei prin abtinere de la muncile casnice.

Pastele reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori anuale crestine, iar data de inceput marcheaza inceputul anului ecleziastic crestin. Anul acesta sarbatorim Invierea pe data de 20 Aprilie. Data celebrarii Pastelui are la baza doua fenomene astronomice: echinoctiul de primavara si miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului. Astfel, Pastele se serbeaza in duminica imediat urmatoare primei luni pline dupa echinoctiul de primavara

Iata ce trebuie sa faci in a doua zi de Paste

Datina spune ca in cea de-a doua zi de Pasti barbatii trebuie sa mearga ”cu udatul”.  Cu alte cuvinte, tinerii merg sa stropeasca fetele cu apa de la fantana. Se credea ca fetelor le va merge bine tot anul, vor fi frumoase si curtate de barbati care mai de care mai mandri.

În Bucovina si in Transilvania, dupa traditionalul „Hristos a inviat!”, baiatul spune ca i-ar fi sete si scoate o ulcica cu apa pe care o varsa fie pe gatul fetei, fie pe fata ei, rostind: „Sa-ti fie inima curata ca apa si ea sa te fereasca de orice boala.”

In Transilvania si in Banat, barbatii merg ”la udat” cu parfum, stropind fetele cu miresme care mai de care mai frumoase. In schimb, tinerii primesc oua rosii si sunt invitati la masa pascala, conform

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top