Connect with us

Revistateo.ro

Moș Nicolae, adevăratul Moș Crăciun

Stiri

Moș Nicolae, adevăratul Moș Crăciun

Pentru Biserica Ortodoxă, adevăratul Moș Crăciun este Moș Nicolae, și asta doar dacă ne luăm după denumirea din lumea olandeză a lui Moș Crăciun, care înseamnă Sfântul Nicolae (Sinterkloss). De vreme ce Moș Crăciun a apărut abia în secolul XX, rolul de moș darnic i-a revenit cu mult înainte Sfântului Nicolae. Dar cine este, de fapt, Sfântul Nicolae?

Nicolae a fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din fosta Licia din Asia Mică, motiv pentru care mai este cunoscut sub denumirea de Nicolae de Mira. El a participat la primul sinod ecumenic, de la Niceea, în 325. Acesta a condamnat erezia din acea vreme, existând numeroase voci printre care cea a lui Arie care îl nega pe Iisus Hristos ca fiu al lui Dumnezeu. Nicolae s-a mâniat atât de tare pe lipsa de credință a lui Arie încât i-a dat o palmă în cadrul sinodului. De la această palmă există și obiceiul ca toți copiii cuminți să primească o nuielușă în seara de 5 Decembrie.

CUMPĂRĂ DE AICI CELE MAI IEFTINE CADOURI DE CRĂCIUN

Legenda Sfântului Nicolae de la care s-a inspirat și Moș Crăciun, aceea de a oferi cadouri copiilor, este atât de veche cât este cetatea Mira. În acea cetate, trăia un bătrân care era foarte supărat și îngândurat să se sinucidă pentru că nu le putea fi de folos fetelor sale, și nu reușea să le mărite. Îndurerat de drama acelui bătrân, Sfântul Nicolae și-a pus slugile să strecoare câteva pungi de galbeni în casa bătrânului. De la această întâmplare, astăzi, copiii primesc cadouri an de an în seara de 5 Decembrie în ghetuțele lor de la Moș Nicolae, care spre deosebire de Moș Crăciun, nu se arată niciodată.

Nicolae de Mira a murit în 345, după Hristos, la 20 de ani de la primul sinod ecumenic, în localitatea Mira, sub denumirea de Kocademre, în apropiere de Kale, Turcia. Lucru interesant despre Sfântul Nicolae este denumirea din limba maghiară, Mikulas, care provine de la numele Mikula (există și o localitate cu acest nume în nord-vestul României). După încreștinarea slavilor, Sfântul Nicolae l-a înlocuit ca și cult pe Mikula, zeul agriculturii.

În Germania este cunoscut sub numele de Nikolaus, în Belgia este Sinterklaas sau Sinterkloss în Olanda, Klescheen în Luxemburg, Nicolae în România etc. Sfântul Nicolae este patronul spiritual al Olandei, Rusiei a provinciei Lorena din Franța precum și ale altor orașe europene precum Bari, Italia.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top