Connect with us

Revistateo.ro

Locuinta istorica descoperita in Suceava, disponibila publicului

Inedit

Locuinta istorica descoperita in Suceava, disponibila publicului

O locuinta istorica descoperita recent in Suceava va deveni obiectiv turistic principal in localitatea Baia, acolo unde s-a descoperit locuinta din cultura pre-Cucuteni.

In zona se vor realiza in plus cercetari geomagnetice pentru identificarea intregii asezari. Emil Rusu, arheolog sucevean, sustine ca desi locuinta a fost descoperita anul trecut, abia anul acesta au putut identifica intreaga asezare veche de mii de ani.

Locuinta de aproximativ 92 de metri patrati dateaza, potrivit arheologului, din perioada 5.200-5.100 inainte de Hristos. Locuintele mai mari au aparut abia 1000 de ani mai tarziu, in perioada Cucuteni. Anul acesta se implinesc 130 de ani de sapatura arheologica in perimetrul Cucuteni, prilej cu care va fi dezvaluita aceasta locuinta istorica intregului public.

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Catalin Nechifor, declara ca aceasta descoperire este extrem de importanta pentru a intelege mai bine istoria locului si este o descoperire pentru intreg poporul roman. „Luam in calcul ca anul viitor sa putem pastra aceasta locuinta in sit, sa o putem proteja, sa gasim o formula sa o facem vizitabila, pentru ca aceia care vor sa vada istoria de 7.000 de ani sa poata sa o faca chiar la Baia”, a declarat Nechifor.

Cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolia este una dintre cele mai vechi civilizatii din Europa, si-a primit numele dupa satul cu acelasi nume din apropierea Iasiului, unde in anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu cateva sute de ani toate asezarile umane din Sumer si Egiptul Antic. Cultura Cucuteni se intindea pe o suprafata de 35 000 kilometri patrati, pe teritoriul actual al Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei.

Cultura Cucuteni era raspandita in Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei si Basarabia si se caracteriza printr-o ceramica de foarte buna calitate, bogat si variat pictata.

Ceramica din cultura Cucuteni este unica in Europa, gasindu-se unele asemanari, destul de pregnante, doar intre ceramica Cucuteni si o ceramica dintr-o cultura neolitica din China. Intre cele doua culturi este o distanta de timp foarte mare, cea din China aparand dupa circa un mileniu fațta de cea de la Cucuteni.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top