Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Legea care stabilește că patronul decide când își iau concediu salariații săi. Ce riscă cei care o încalcă

Vești neplăcute pentru angajați. Noua lege care stabilește când trebuie să își ia fiecare angajat concediu are reguli extrem de clare. Salariatul care își va lua concediu de odihnă în afara perioadei stabilite ar putea avea probleme la locul de muncă.

Potrivit Avocatnet.ro, salariații care decid să-și ia concediul de odihnă în afara perioadei stabilite de angajator pentru acest scop riscă să fie sancționați disciplinar. Practic, este posibilă, în funcție de gravitatea faptei angajatului, inclusiv concedierea disciplinară.

Citește și: Salariile cadrelor didactice cresc, începând cu luna decembrie 2018

Codul Muncii stabilește că fiecare angajat trebuie să își ia concediul de odihnă în baza unei programări individuale, care se face cu fiecare salariat în parte pentru anul următor.

Astfel spus, salariații sunt obligați să își ia concediul în perioadele în care sunt programați. O solicitare în afara acestei perioade poate fi refuzată de firmă, iar cel care pleacă fără un acord al angajatorului riscă să fie sancționat disciplinar.

„Angajatorul poate refuza acordarea concediului de odihnă în afara programării, iar salariatului care decide totuși să își ia concediu în asemenea condiții îi poate fi angajată răspunderea disciplinară.

De altfel, tot angajatorul este cel care stabilește prin regulamentul de ordine interioară abaterile disciplinare și sancțiunile, iar un astfel de comportament al salariatului este în general calificat ca o absență nejustificată de la locul de muncă și poate fi sancționat, cel puțin teoretic, chiar și cu desfacerea contractului individual de muncă”, au lămurit, la solicitarea avocatnet.ro, doi specialiști de la Țuca Zbârcea & Asociații – Mihai Anghel, managing associate, și Maria Olteanu, avocat colaborator.

Angajatorul stabilește programarea concediilor, nu angajatul

„Din interpretarea textelor de lege observăm că perioada în care un salariat poate să beneficieze de concediu nu face obiectul unui acord al părților, întrucât salariatul este doar consultat, iar angajatorul este cel care stabilește efectiv programarea.

Drept urmare, modificarea programării rămâne tot prerogativa angajatorului, iar, dacă salariatul dorește efectuarea concediului în altă perioadă, trebuie să solicite aprobarea acestuia.

Codul muncii stabilește faptul că salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu unele excepții”, au precizat cei doi avocați.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top