Connect with us

Revistateo.ro

Ce trebuie să știi despre întoarcerea din concediul de creștere a copilului

Stil de viata

Ce trebuie să știi despre întoarcerea din concediul de creștere a copilului

Mulți români nu își cunosc cu adevărat drepturile pe care le au după întoarcerea din concediul de creștere a copilului. Unii angajatori comit abuzuri și profită de neștiința angajaților privind propriilor lor drepturi și obligații.

Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Numeroși angajați din România se plâng că sunt concediați de către angajatori la întoarcerea din concediu. În multe cazuri se desființează posturi. Cu toate că există o interdicție privind concedierea angajaților întorși din concediu în primele 6 luni de la întoarcere, mulți patroni sfidează legea.

Ceea ce trebuie să știe angajații este că angajatorii nu îi pot da afară în primele 6 luni de la întoarcerea la muncă, scrie avocatnet.ro. Asta scrie în Ordonanța de urgență a Guvernului cu numărul 111/2010.

„Practica a arătat, într-adevăr, că sunt numeroase situațiile în care salariații care se întorc din concediul de creștere a copilului sunt supuși abuzurilor angajatorilor. De cele mai multe ori însă, abuzurile despre care vorbim se datorează și lipsei de reacție sau de informare a salariaților. O atare situație sporește entuziasmul negativ în această direcție al angajatorilor interesați mai degrabă de aranjarea propriilor necesități financiare și de personal decât de cele ce privesc drepturile și bunăstarea propriilor angajați”, a explicat avocatul Daniel Vinerean pentru avocatnet.ro.

„Trebuie precizat că interdicția de încetare a raporturilor de muncă vizează toate situațiile în care concedierea poate fi dispusă pentru motive ce nu țin de persoana angajatului, excepție făcând cazul în care concedierea se face pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului. Chiar și desființarea postului se circumscrie acestei interdicții”, a mai spus Vinereanu.

CITEȘTE ȘI: Stimulentul de insertie pentru copii a fost majorat

„Abuzurile angajatorului în acest caz pot fi înlăturate pe calea unei acțiuni în instanță, un astfel de demers fiind de cele mai multe ori unul de succes pentru angajatul ale cărui drepturi nu au fost respectate”, a mai spus avocatul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top