Connect with us

Revistateo.ro

Neobisnuit

Kilogramul cântărește mai puțin. Câte kilograme ai, de fapt

Kilogramul cântărește mai puțin oficial, iar vestea asta va da peste cap toate cântarele și dietele urmate de oameni.

Kilogramul cântărește mai puțin?

Poate părea o glumă, însă e cât se poate de adevărat. Kilogramul a ajuns să cântărească mai puțin. La concluzia asta au ajuns reputați oameni de știință din întreaga lume.

Puțini știu, însă kilogramul este singura unitate fundamentală de măsură care e definită cu ajutorul unui obiect fizic.

„Aceasta este o replică a unui prototip naţional de kilogram şi a accesoriilor pe care BIPM (Biroul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi – n.r.) le-a furnizat ţărilor.”, spune Richard David, consultant al Biroului Internaţional de Măsuri şi Greutăţi.

Se pare că standardul original al kilogramului, un cilindru de platină și iridiu de 39 de milimetri înălțime, e folosit încă din anul 1889 și e ținut într-un seif subteran cu trei chei, în vid.

„Unul dintre motive este că acest obiect este unic. Adică toată lumea a convenit că masa sa este de un kilogram.”, mai spune consultantul.

CITEȘTE ȘI: Cum a slăbit Viorica de la Clejani cu ajutorul unui suc delicios

Mai mult, cilindrul a pierdut în aproximativ un secol circa 45 de micrograme, adică echivalentul unui fir de nisip. Nu este cine știe ce scădere, însă kilogramul va continua să cântărească tot mai puțin de la un secol la altul, cred cercetătorii.

Greutatea unui kilograme va fi redefinită într-o reuniune specială toamna aceasta, la Paris. Una dintre soluțiile la problema semnalată de specialiști este dată de un obiect rotund, cel mai rotund obiect din lume.

E vorba despre un glob din silicon care are greutatea de un kilogram. Acesta a fost creat în Australia și acum le este de mare ajutor oamenilor de știință.

Cu ajutorul acestui glob perfect rotund, oamenii de știință vor calcula cu exactitate numărul de atomi din sferă, număr ce poate servi la definirea kilogramului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Neobisnuit

To Top