Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

IUBITE DE ROMANIA: Elisabeta Polihroniade, regina de pe tabla de sah a lumii

Elisabeta Polihroniade este unul dintre cele mai sonore nume din domeniul sahului mondial. Ea a reusit sa se impuna intr-un sport dominat de barbati, dedicandu-si viata tablei de joc cu 64 de patrate. Povestea ei, axata in jurul pasiunii pentru sah, o vom prezenta in cadrul campaniei „Iubite de Romania”.

Elisabeta Polihroniade s-a nascut la Bucuresti, pe 24 aprilie 1935. A fost atrasa de mica de sah, luand contact cu “sportul mintii” la spitalul Colentina, unde lucrau parintii ei. Aici a vazut un grup de medici jucand sah si si-a dorit sa faca acelasi lucru. “Acolo a fost pentru mine prima lectie de sah. Am vazut acolo ca se juca si pana astazi sunt indragostita inca. Am aflat ca langa acest spital exista ITB-ul, care avea o echipa foarte puternica de sah. Bineinteles ca acolo m-am dus si de-acolo nu m-am mai dezlipit. Si asa a fost inceputul”, spunea Elisabeta Polihroniade, intr-un interviu pentru Digi24.

A fost debutul unei cariere frumoase, Elisabeta ajungand treptat, cea mai importanta jucatoare de sah a Romaniei. Dar, pana sa ajunga un nume de legenda in acest sport, Elisabeta a avut de luat o decizie importanta. “Dupa ce am terminat scoala, parintii mei voiau sa fac neaparat Medicina. N-am vrut pentru nimic in lume! Am vrut Facultatea de Filosofie pentru ca avea si Jurnalism. Mi-am dat seama ca, pentru a juca sah mai departe, singura profesie pe care o puteam face era in presa. Am fost repartizata la Televiziune si am ramas acolo pana la pensie”, a declarat sahista pentru Adevarul.

In anul 1960, cand avea 25 de ani, Elisabeta a devenit maestru international la sah. Din acel moment, cariera ei a fost in ascensiune. A fost campioana nationala in 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 si 1977. A participat la 18 olimpiade (10 ca jucatoare, 8 ca arbitru) si a castigat noua medalii. A participat la peste 150 de turnee internationale, iar in anul 1982 a devenit mare maestru international la sah, cea mai importanta distinctie din acest sport.

Pe langa cariera spectaculoasa din sah, Elisabeta Polihroniade a avut si o activitate indelungata in Televiziunea Romana, fiin realizator emisiuni radio-tv in cadrul TVR intre 1960 si 1997. Totodata, ea este editor si director al revistei romane de sah, “Gambit” si a publicat patru carti dedicate sportului mintii.

elisabeta2

Numele Elisabetei Polihroniade se confunda cu sahul, sport careia i-a ramas fidela pana la batranete. Ea a facut o campanie indelungata pentru introducerea sahului in scoli si a organizat mai multe competitii scolare, una dintre ele purtandu-i numele, spunand ca “ii ajuta pe copii in gandire, ii ajuta sa socializeze”.

Elisabeta1

Mai mult decat atat, sahista sustine ca daca ar putea sa dea timpul inapoi, n-ar fi renuntat la sportul care a facut-o celebra, pentru nimic in lume.  „Daca maine as lua-o de la capat si mi s-ar da un palat si oricat de multi bani, dar mi-ar fi refuzat dreptul la sah si la calatorii, as refuza categoric. N-am regretat o clipa drumul asta. Si daca n-ar fi fost sahul? Muzica! Stiu sa cant la pian, dar n-am facut-o de multa vreme”, spunea Elisabeta Polihronade intr-un interviu acordat Jurnalul National.

Ti-a placut povestea Elisabetei Polihronade? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”

foto:adevarul.ro, agerpres.ro, frsah.ro

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top