Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Grupa de sânge care atrage cel mai mult căpușele

În sezonul cald, căpușele sunt un adevărat pericol pentru adulți, dar și pentru copii. Cercetătorii au aflat care este grupa de sânge care atrage cel mai mult căpușele. Aceste insecte fac anual o mulțime de victime.

Singura cale de a infecta o noua gazdă este contactul fizic. Ele nu sar, nu zboară, dar se atașează de corpul victimei. Din acest motiv, fiecare ieșire la iarbă verde poate fi un pericol, așa că se recomandă o atenție sporită. Căpușele se găsesc de obicei în iarba înaltă și de acolo trec direct pe tegumente.

Testele de laborator realizate recent în cadrul unui studiu condus de cercetătorii de la Universitatea Masaryk din Cehia au ajuns la o concluzie suprinzător. Se pare că oamenii care au grupa de sânge A atrag imediat căpușele.

Cercetătorii de la Universitatea Masaryk au folosit mostre de sânge din grupele 0, A, B și AB și au lăsat o căpușă să intre în contact cu acestea.

Citește și: Vara aceasta: mai multe capuse si o noua boala fatala transmisa de acestea

Oamenii de știință au descoperit că 36% dintre căpușe au avut o preferință pentru grupa de sânge A.

„Studiul demonstrează că grupa de sânge ar putea fi unul dintre factorii determinanţi pentru preferinţele alimentare ale căpuşelor Ixodes ricinus. Informaţia obţinută cu privire la potenţiala preferinţă a căpuşelor pentru anumite grupe de sânge poate fi utilizată în scopul reducerii riscului de muşcătură de căpuşă”, a spus cercetătoarea Alena Zakovska, potrivit agerpres.ro.

Citește și: INVAZIE de căpușe infestate cu BOLI LETALE în România! Medicii fac apel: cum trebuie să ne ferim!

Printre cele mai grave boli pe care căpușele le poartă este boala Lyme. În plus, acestea pot răspândi și alte afecțiuni. Meningoencefalita este, de asemenea, o boală pe care căpușele o pot transmite.

Există și o veste bună. O parte din căpușe nu transmit boli și nici nu determină apariția unor probleme grave de sănătate gazdei de pe care sug sânge. Medicii recomandă o verificare atentă a pielii după fiecare ieșire.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top