Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

INVAZIE de căpușe infestate cu BOLI LETALE în România! Medicii fac apel: cum trebuie să ne ferim!

Numărul românilor mușcați de căpușe a crescut periculos în ultima lună. În toate județele țării s-au înregistrat internări de urgență din cauza căpușelor, iar medicii fac un apel către populație în ceea ce privește protecția și riscurile la care suntem expuși în cazul unei mușcături.

Primăvara este sezonul în care căpușele au activitate maximă, iar distrugerea lor este prioritară, întrucât pot fi infestate cu boli deosebit de grave. Conform datelor de până acum, încă nu s-au înregistrat pacienți infestați cu bolile specifice acestor paraziți, însă riscurile sunt extrem de mari.

„A venit anotimpul capuselor. De fapt, în ceea ce priveste comportamentul capuselor sunt doua maxime de activitate: una este acum, primavara, care este si cea mai intensa si care incepe in martie si se termina in iunie, a doua, toamna, în septembrie-noiembrie, dar care este mai redusă ca intensitate”

Alexandru Vladimirescu, Institutul Cantacuzino

Cum să te ferești de căpușe

Autoritățile iau măsuri pentru eradicarea căpușelor, însă măsurile de protecție personală sunt cele mai importante în aceste momente. Căpușele pot fi luate din parcuri, de pe pajiști și în general de pe orice spațiu verde, chiar și aflat în mijlocul orașului. Astfel, populația este rugată să țină de cont de câteva reguli simple de protecție:

„Oamenii trebuie sa fie atenti cand vin din drumetie, daca au un punct roșu care nu era normal sa fie acolo. Poater fi o capusa care s-a infipt in tegument si care a inceput sa se hraneasca. Dupa cateva ore, capusa se desprinde, reia ciclul vital. La animale, oamenii scot singuri capusele. Nu exista risc decat daca ai rani. Apoi, gradina trebuie orecum intretinuta. Capusele sunt mari iubitoare de umezeala si atunci toate zonele umbrite din gradini pot adaposti capuse, de aceea iarba trebuie bine tunsa. De asemenea, tufisurile ingradite cu pietre expuse la soare ar fi eficiente. Stropirea ierbii cu insecticide nu este benefica pentru ca sunt distruse si insectele bune”  (Cercetătorul Alexandru Vladimirescu)

CITEȘTE ȘI: Află ce trebuie să faci ca să nu te muşte ţânţarii pe timpul verii

Măsuri de protecție, pe scurt:

  • verifică-ți animalul de companie! Mai predispuse decât oamenii sunt animalele cu blană, astfel că nu e suficient să te protejezi pe tine, ci și animalul de companie care îți poate transmite ulterior căpușa sau boala transmisă de aceasta.
  • nu stați pe pătură în aer liber, iar dacă o faceți, asigurați-vă că aveți gleznele și zonele de piele acoperite. Căpușele trag deobicei la zonele puternic vascularizate.
  • poartă haine deschise la culoare, astfel încât să poți detecta imediat o căpușă.
  • după o drumeţie, spală imediat, cu apă fierbinte, hainele şi celelalte obiecte care au intrat în contact direct cu iarba.
  • foloseşte insecticide pentru iarbă şi vegetaţia din curte.

Ce să faci când găsești o căpușă

În cazul în care ai găsit o căpușă, fie pe hainele tale, fie pe tine sau pe animalul de companie, nu o atinge cu mâinile goale. CITEȘTE CONTINUREA AICI >>>

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top