Connect with us

Revistateo.ro

Inedit

Gardă civila în România? Iată ce propune acest deputat UDMR!

Szabo Odon, deputat şi preşedinte executiv al UDMR Bihor, a anunţat că în actuala sesiune parlamentară vrea să propună o iniţiativă legislativă după un model ungar preluat din Canada.

„În Ungaria, acest model, care nu mai există în Europa, dar care a fost preluat cu succes din Canada, există aşa-numita Gardă Civilă, formată din voluntari, foarte bine şi clar reglementată, care funcţionează în comunităţi unde nu există Poliţie Locală. Am vorbit cu reprezentanţi ai Poliţiei Bihor, care colaborează foarte bine cu cei din judeţul Hajdu Bihar din Ungaria, şi ei apreciază foarte bine acest lucru”, a spus deputatul Szabo Odon.

 

Potrivit preşedintelui UDMR Bihor, Garda Civilă sau Cetăţenească trebuie să fie înfiinţată prin lege, cu norme unitare la nivelul întregii ţări şi ar avea la bază voluntariatul, cu atribuţii stricte în ce priveşte păstrarea ordinii publice. Dacă va fi promulgată, legea ar presupune ca membrii acestei structuri să nu fie înarmaţi şi nici salarizaţi şi să activeze doar în urma absolvirii unor cursuri special concepute în acest sens.

Scopul, spune Szabo Odon, ar fi paza localităţilor în care bugetele sunt prea mici pentru a permite activitatea unor structuri de Poliţie Locală. Membrii Gărzii Cetăţeneşti ar putea  primi, în schimbul prestaţiei lor voluntare, unele facilităţi din partea administraţiei locale, precum plata poliţelor pentru asigurarea de viaţă, la fel cum se procedează în prezent în cazul pompierilor voluntari.

 

“Există foarte multe comunităţi mici, care nu îşi permit poliţie locală, care nu au nici posturi de Poliţie, şi unde anumite persoane creează o nesiguranţă sau comit furturi. Şi în prezent oamenii din aceste comunităţi îşi păzesc singuri hotarele, câmpurile, viile, livezile, dar dacă ar exista o Gardă Cetăţenească ar exista o organizare şi o altfel de legătură cu Poliţia. Membrii ei ar avea şi o autoritate”, a afirmat deputatul UDMR.

 

Tot Szabo a declarat că în Ungaria foarte mulţi foşti fac parte din aceste gărzi civile şi ca acolo structurile de genul acesta sunt sprijinite de Poliţie, de la care primesc autovehicule scoase din uz.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top