Connect with us

Revistateo.ro

14 iulie

Stiri

Evenimentele zilei de 14 iulie

La data de 14 iulie se sărbătorește Ziua Franței. Căderea Bastiliei, un eveniment major al Revoluției Franceze, s-a produs la Paris într-o zi de marți, tot în data de 14 iulie în anul 1789.

CITEȘTE ȘI: EVENIMENTELE ZILEI DE 9 IULIE 

În dimineața zilei de 14 iulie 1789, după ce au intrat cu forța în Hôtel des Invalides procurându-și armele necesare, revoluționarii francezi s-au îndreptat spre fortăreața Bastille pentru a-și face provizii de muniție. Negocierile între revoluționari și Bernard-Rene Jordan de Launay, guvernatorul fortăreței, au eșuat și acesta a fost luat prizonier și omorât. Începând cu ziua următoare, Bastille a fost complet dărâmată.

Ziua de 14 iulie nu reprezintă numai sărbătorirea revoluției din 1789, cucerirea sau predarea Bastiliei, ci și aniversarea Sărbătorii Federației – Fête de la Fédération de la 14 iulie 1790: sărbătoarea reconcilierii și unității tuturor francezilor unde regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și legii.

Instituită în 1880, ziua națională a Franței aniversează implicit ambele evenimente, fiindcă legea care a instituit sărbătoarea națională specifică numai data de 14 iulie, fără să facă referință la an.

Nașteri importante la data de 14 iulie:

La data de 14 iulie 1967 s-a născut Mădălina Manole, solistă vocală, compozitoare și instrumentistă română.

La data de 14 iulie 1958 s-a născut Mircea Geoană, politician român, fost președinte PSD și ambasador al României în S.U.A.

Decese importante la data de 14 iulie:

La data de 14 iulie 2010 s-a stins din viață Mădălina Manole, solistă vocală, compozitoare și instrumentistă română.

La data de 14 iulie 1967 s-a stins din viață Tudor Arghezi, poet, scriitor și publicist român.

Sursa foto: diplomatiepublica.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top