Connect with us

Revistateo.ro

dieta pentru imunitate

Stiri

Dieta pentru imunitate: ce sa faci ca sa nu racesti iarna asta!

Daca deja te-a prins raceala si nu vrei sa o mai patesti din nou sau vrei sa eviti sa te imbolnavesti in acest sezon rece, ai grija la alimentatie! O dieta pentru imunitate iti va fi de mare ajutor.

Daca vrei sa ai grija de sanatatea ta si sa nu racesti, ar fi bine sa urmezi o astfel de dieta pentru imunitate de cel putin doua ori pe ani, pentru a-ti pregati organismul pentru trecerea de la un sezon la altul. Trebuie doar sa consumi cat mai multe alimente care iti intaresc sistemul imunitar si sa le eviti pe cele care iti slabesc sanatatea.

Dieta pentru imunitate – ce sa mananci

Multe alimente au o compozitie complexa, cu multe substante benefice pentru organism. Daca le alegi pe cele cu multe vitamine si minerale, ce intaresc organismul si ii cresc rezistenta, poti fi sigur ca tii raceala deoparte.

CITESTE SI: Previne răceala cu acest ceai minune

CITESTE SI: 4 trucuri esentiale ca sa previi raceala toamna asta

Legumele si fructele cu vitaminele A si B, plus antioxidanti sunt excelente pentru a intari imunitatea. Ai grija sa le mananci la fiecare masa. Fasolea, varza, spanacul, patrunjelul – sunt bogate in flavonoizi, fier si calciu.

Grasimile sanatoase, de tip Omega 3, stimuleaza regenerarea celulelor, astfel ca acestea fac fata mai bine la infectii. Pestele este cea mai buna sursa de Omega 3.

Proteinele slabe, ca cele din carnea de pui sau de vita sunt baza sistemului imunitar caci stimuleaza productia de anticorpi. Recomandat este sa consumi aproximativ un gram de proteine pentru fiecare kilogram pe care il ai, in fiecare zi.

Mineralele precum zinc, seleniu sau fier sunt indispensabili pentru buna functionare a sistemului imunitar, cacu asigura buna functionare a celulelor.

Sulfuratii din usturoi si ceapa au efecte antibacteriene, antiinflamatorii si antifungice uimitoare, astfel ca te protejeaza de raceala si dripa.

Mediu de o zi din dieta pentru imunitate

Mic dejun: un iaurt, o felie de paine cu unt de arahie si doi morcovi

Gustare: un mar si o limonada indulcita cu miere

Pranz: O supa simpla din cartofi, morcovi si telina si peste la cuptor cu spanac si zeama de lamaie

Gustare: un kiwi, o portocala sau o salata de patrunjel cu rosii

Cina: Carne de pui sau de vita pe gratar cu pastai verzi, usturoi si putin ghimbir

Acesta este un exemplu de cum ar trebui sa decurga o zi din dieta pentru imunitate. Combina ingredientele permise in orice variante si ai grija sa te hidratezi. Bea ceaiuri care intaresc imunitatea si consuma zeama de lamaie si miere, alte doua mari ajutoare pentru sistemul imunitar.

Dieta pentru imunitate – ce sa eviti

Printre alimentele care iti stirbesc sanatatea sunt cele procesate excesiv, preparatele de tip fast food, cele prajite si care au multe grasimi. Acestea nu aduc niciun aport nutritiv organismului si il fac vulnerabil in lupta cu boala. De asemenea, zaharul slabeste imunitatea, pentru ca „hraneste” infectiile. Nu mai manca carne prajita, ci prepar-o la cuptor, uita de cartofii prajiti, ci prepara legume la aburi si alege sa consumi cat mai multe fructe si legume crude. Aceste mici trucuri te ajuta sa ai o dieta pentru imunitate eficienta!

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top