Connect with us

Revistateo.ro

Puțini știu de ce hainele lui Moș Crăciun sunt roșii.

Inedit

De hainele lui Moș Crăciun au culoarea roșie?

Moș Crăciun este cel mai așteptat personaj în perioada sărbătorilor de iarnă. Copiii sunt cei mai nerăbdători să vină Moșul în Ajunul Crăciunului cu cadourile pe care ei le-au cerut în scrisori. Însă, puțini sunt cei care știu de ce hainele lui Moș Crăciun au culoarea roșie.

Artistul de origine germană Thomas Nast este creditat ca cel care a creat imaginea lui Moș Crăciun. Totul s-a întâmplat în jurul anului 1865 când artistul a publicat desenul, pentru prima dată, în revista Harper’s Weekly.

Ilustrația urează „Un Crăciun fericit pentru toți” și conține un portret pe care toți îl recunoaștem astăzi: Moș Crăciun. Desenul conține și alte imagini mici care arată tradițiile de Crăciun din anii 1860.

CITEȘTE ȘI: Scrisoarea unui copil de 8 ani pentru Moș Crăciun îți va da fiori. Ce i-a cerut micuțul

În anii 1860-1880, artistul american de origine poloneză Louis Prang este cel care realizează primele felicitări cu Moș Crăciun. Lui i se datorează, într-un fel, obiceiul de a trimite felicitări de Crăciun rudelor și prietenilor.

Moș Crăciun a fost prezentat de-alungul timpului în haine de culori diferite: verde, violet, albastru deschis, bleumarin, maro sau roșu. În unele ilustrații apare chiar în haine multicolore cu pantaloni albaștri, vestă de culoare galbenă și sacou de culoare roșie. În unele cazuri, el a purtat chiar și blană maro, neagră sau albă.

Pe cap a purtat fie o coroana de vâsc, o pălărie, mitra unui episcop sau o glugă. Pentru că legenda lui spune ca întră în casă pe coș, în unele ilsutrații hainele lui sunt murdare de funingine.

În jurul anului 1930, compania Coca-Cola a decis să folosească imaginea lui Moș Crăciun în campania sa de publicitate de iarnă.

Au angajat un artist american de origine suedeză, Haddon Sundblom, care a ales culoarea oficială: roșu de coca cola și alb pentru a proiecta costumul lui Mos Crăciun: o tunică (mantie) roșie cu blăniță albă și cu o centură neagră.

Când campania a fost dată publicului, imaginea lui Moș Crăciun într-o mantie roșie a devenit populară peste tot în lume. De atunci Moș Crăciun nu și-a mai schimbat costumul rămânând în imaginea tuturor….îmbrăcat în roșu, scrie antena3.ro.

Articol pe aceeași temă: A fost descoperit mormântul lui „Moș Crăciun”. Ce spun arheologii

Arheologii din Turcia au anunțat că au descoperit un mormânt aproape intact a ceea ce par a fi osemintele sfântului Nicolae, într-o biserică din Antalia.

Mormântul lui „Moș Crăciun”, descoperit în Turcia

„Am obținut niște rezultate foarte bune, dar adevărata munca începe acum. Sperăm să găsim osemintele intacte ale sfântului Nicolae”, a spus Cemil Karabayram, directorul de arheologie și al monumentelor din Turcia, potrivit Hurriyet.

Născut în secolul al IV-lea în Antalia, sfântul Nicolae a devenit laitmotivul pentru Moș Crăciun prin generozitatea sa față de săraci și copii, notează The Guardian.

Iată că el a fost îngropat în aceeași regiune în care s-a născut. Mai exact în orașul Demre, care a fost reconstruit pe ruinele orașului Myra, orașul în care se crede că a locuit.

Inițial s-a crezut că rămășițele sfântului Nicolae au fost luate de marinari și transportate în Bari, în Italia, unde încă există Basilica Sfântului Nicolae. Arheologii turci spun însă că acele oseminte aparțineau mai degrabă unui preot local. Furtul ar putut fi avut loc după ce biserica a luat foc și a fost reconstruită.

Ei mai afirmă, în baza cercetărilor, că osemintele sfântului Nicolae nu au putut fi luate din cauza unor pietre care acoperă templul din subteran, acesta fiind aproape intact. Deocamdată săpăturile arheologice nu pot începe din cauza unor mosaicuri ce trebuie protejate.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

În Germania, de exemplu, tradiţia sărbătoririi lui Moş Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea creştină a Sfântului Nicolae, care este văzut de germani ca un bătrân care poartă un sac în spate şi o nuieluşă în mână.

În Olanda, legenda a luat numele de Sinterklaas, care mai târziu s-a transformat în Santa Claus și a fost popularizat în Statele Unite de imigranții olandezi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top