Connect with us

Revistateo.ro

De ce se întoarce cancerul după tratament? Specialiștii explică.

Sanatate

De ce se întoarce cancerul după tratament

Cancerul se poate întoarce după un timp de la tratamentul inițial. Această idee poate fi înspăimântătoare. Există o serie de motive pentru care cancerul s-ar putea întoarce.

Un motiv este că tratamentul inițial nu a scăpat de toate celulele canceroase, iar cele care au rămas au crescut într-o nouă tumoare. Alttul este faptul că unele celule canceroase s-au răspândit în alte părți ale corpului și au crescut treptat acolo pentru a forma o tumoare.

Cancerul se poate întoarce după operație

Unele celule canceroase au fost lăsate în urmă în timpul operației.

Unele celule canceroase s-au desprins de cancerul primar înainte de operație și s-au răspândit în altă parte a corpului.

Chirurgii fac tot posibilul să se asigure că tot cancerul primar este eliminat. Dar este întotdeauna posibil ca un mic grup de celule canceroase să fi fost lăsat în urmă. Chirurgul poate recomanda un tratament suplimentar dacă simte că există riscul apariției cancerului.

Tratamentul suplimentar poate fi chimioterapia, radioterapia, terapia hormonală sau terapia biologică. Aceste tratamente urmăresc să încerce să controleze sau să omoare orice celule rămase.

După tratamentul cancerului sau radioterapia

Cancerul poate reveni uneori după tratamentul sau radioterapie, deoarece tratamentul nu a distrus toate celulele canceroase.

Medicamentele de chimioterapie distrug celulele canceroase atacându-le pe cele care sunt în proces de dublare pentru a forma două celule noi. Dar nu toate celulele dintr-un cancer vor fi împărțite în același timp.

Oferirea de chimioterapie într-o serie de tratamente ajută la capturarea a cât mai multe celule care se împart și chiar pot fi ucise.

Dar este puțin probabil ca orice tratament pentru cancer să distrugă toate celulele canceroase din organism. Medicii încearcă să reducă numărul de celule canceroase atât de mult încât celulele rămase vor fi ucise de propriile mijloace de apărare ale organismului. Sau celulele pot să dispară în mod natural.

Radioterapia face mici pauze în ADN-ul din interiorul celulelor. Aceste pauze împiedică creșterea celulelor canceroase și împărțirea celulelor canceroase, de multe ori omorându-le.

CITEȘTE ȘI: Produse alimentare de Crăciun care vin la pachet cu CANCERUL – Doctor Mencinicopschi

Celulele normale apropiate de cancer pot fi de asemenea afectate de radiații, dar cele mai multe dintre ele se recuperează și se reîntorc la funcționarea normală.

Terapiile biologice controlează cancerul prin schimbarea proceselor de creștere în celulele canceroase. Unele tratamente pot scăpa complet de cancer, dar altele pot reduce cancerul sau îl pot controla câteva luni sau ani. Deci, un cancer pare să fi dispărut și poate să nu apară pe niciun fel de scanări sau teste de sânge. Dar poate exista un mic grup de celule care rămân în organism și încep să crească și să se dezvolte într-o tumoare mai mare după un timp sau când tratamentul se oprește.

Cancerul poate deveni rezistent la tratament

Uneori, cancerul poate deveni rezistent la tratament. Cancerul se dezvoltă din celulele normale care s-au schimbat sau mutat pentru a deveni canceroase.

Aceste modificări genetice fac ca celula să se comporte diferit față de celula normală. Celulele canceroase continuă să se mute, astfel încât acestea devin din ce în ce mai anormale. Uneori mutațiile fac celulele rezistente la medicamente împotriva cancerului, cum ar fi chimioterapia, terapiile biologice sau terapia hormonală.

Dacă se întâmplă acest lucru, puteți avea uneori un alt tip de tratament. Dar, din păcate, uneori cancerele dezvoltă rezistență la multe medicamente în același timp. Doctorii numesc această rezistență la mai multe medicamente.

Vindecarea sau remisia

În aceste zile, multe tipuri de cancer sunt vindecate. Dar unele forme de cancer pot reveni mulți ani după ce au fost tratate anterior. Deci, puteți găsi medicul dumneavoastră foarte nechibzuit să folosească cuvântul „vindecare”, chiar dacă nu există nici un semn că aveți cancer rămas. Se va spune că boala va fi în remisiune. Asta înseamnă că nu există semne de cancer în corpul vostru.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top