Connect with us

Revistateo.ro

De ce ne sărutăm

Stiri

De ce ne sărutăm?

De ce ne sărutăm? E o întrebare a cărui răspuns poate fi extrem de complex. Încercăm să aflăm de ce ne sărutăm, din punct de vedere biologic. Dincolo de faptul că avem nevoie de afecțiune și ne place să ne sărutăm, totuși, de ce o facem, în sens evolutiv?

Originea sărutului este destul de necunoscută. Astăzi sărutul a devenit chiar unul comercial, folosit în multe filme hollywoodiene sau filme erotice, acesta și-a pierdut din caracteristica sa intimă. Pentru explicarea sărutului, există două moduri de a vedea lucrurile: este un comportament instinctiv, o pornire intuitivă care s-a răspândit ușor deoarece creează o senzație plăcută, activând hormonii plăcerii. Dar, mai există o altă variantă de răspuns, al doilea mod de a vedea sărutul: acesta a fost un comportament alimentar străvechi prin care oamenii supraviețuiau, hrănindu-se gură la gură.

CITEȘTE ȘI: CELE MAI INTERESANTE CITATE DESPRE RELAȚII

Poate că ni se pare puțin scârbos să ne gândim că două persoane adulte s-ar putea hrăni din gură în gură, dar acest obicei încă există în diferite culturi precum cele din Amazonia sau Papua Noua Guinee, care sunt dovada (datorită rămânerii în urmă a acestor triburi) că de acolo am putea veni și noi, în ce privește sărutul. Mai mult, acest mod de alimentare este valabil și în cazul animalelor.

Una dintre explicațiile pentru care oamenii se hrăneau astfel este că, acum mii și mii de ani, pe când nu era descoperită fierberea hranei, alimentele nu erau foarte ușor de consumat, deveneau greu masticabile, și transmiterea lor din gură în gură era chiar o soluție utilă. Cu timpul, acest comportament alimentar s-a transformat într-un act afectiv, care reprezintă astăzi una dintre formele cele mai directe de a ne exprima iubirea sau atracția pentru cineva.

Cu toate acestea, nu toate societățile sunt deschise sărutului, cel puțin nu în spațiul public. Aici includem conservatorismul japonez, chiar și zone din India (în multe filme de la Bollywood până în 1998 nu se permitea sărutul în fața camerei de luat vederi), la fel nici statele musulmane (mai ales Iranul).

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top