Connect with us

Revistateo.ro

Cum colinda romanii in diferite zone ale tarii

Stil de viata

Cum colinda romanii in diferite zone ale tarii

De Craciun se sarbatoreste Nasterea Domnului, iar romanii au tot felul de obiceiuri, fiecare avand semnificatii crestine. Cel mai important obicei il reprezinta interpretarea colindelor, care difera de la sat la sat. Iata cum colinda romanii in diferite zone ale tarii!

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Oltenia este ca in Ajunul Craciunului, barbatii sa se trezeasca in zorii zilei si sa aprinda focul in soba, iar cu o ramura ditr-un pom din gradina sa jaruiasca. In timp ce face acest timp, el trebuie sa cante un colind.

Majoritatea obiceiurilor de Craciun sunt legate de colinde si interpretarea acestora.

Alt obicei este unul cunoscut in majoritatea zonelor din tara: in zilele de Craciun, cei mici se duc la colindat din casa in casa, purtand cu ei o stea confectionata de parinti, impodobita cu fundite si clopotei. In loc de colinde, copilasii pot interpreta legende sau poezii, toate legate de Nasterea Domnului.

Cum colinda romanii in diferite zone ale tarii

In Maramures, cei care colinda sunt adultii in toata firea. colindul incepe intr-un grup mic, iar pe parcursul serii, oricine este colindat se poate alatura grupului, acesta devenind din ce in ce mai numeors. Interpretarea cantecelor se incheie cu o cana cu vin fiert.

In satele din Bistrita-Nasaud se merge cu „Turca”, „Capra”, cu „Viflaimul”, „Irozii” sau „Steaua”. Turca si Capra au in centrul dansului doi baieti costumati in capra (botul caprei fiind facut din lemn), care danseaza in timp ce restul grupului colinda. La sfarsit, gazda care a primit colindatorii trebuie sa puna bani in botul caprei.

Zona Macinului este cunoscuta pentru obiceiul „Oleleu”, care se practica in seara de 24 decembrie: grupuri de baieti, asezate in cerc, bat talangi in pamant. Acest obicei semnifica protectia gospodariei/casei care este colindata.

Cei din zona Dobrogei au obiceiul de a merge cu „Strutul” – un fel de capra, dar a carei vesminte sunt facute din lana, in care sunt prinse legaturi de stuf.

Flacaii din Saliste colinda de dimineata pana seara, imbracati in straie populare. Obiceiul impune ca interpretarea colindelor sa inceapa de la casa primarului, apoi a preotilor din sat. Pe urma, restul satenilor pot primi cu bucurie colindatorii.

Stiai cum colinda romanii in diferite zone ale tarii? Ce alte obiceiuri de colindat mai stii? Spune-ne in comentarii!

Sursa foto: Cimec.ro

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top