Stiri
Cod Galben de canicula. Vreme razna 3 zile la rand
Vesti proaste pentru romani. Vremea nu tine cu ei in urmatoarele trei zile, in care meteorologii au emis Cod Galben de canicula. Temperaturile maxime vor atinge chiar si 37 de grade Celsius la umbra in multe zone ale tarii. Astfel, canicula va lovi in plin si va persista in perioada 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie. De asemenea, va fi prezent si disconfortul termic accentuat, care va face romanii sa transpire chiar si daca stau pe loc.
Meteoromania.ro anunta ca in cele trei zile mentionate anterior, vremea va fi caniculara in Muntenia si in Dobrogea, precum si in jumatatea sudica a Olteniei si a Moldovei. Vor fi afectate si arii restranse din celelalte regiuni. Maximele vor atinge 35 de grade Celsius, iar miercuri vor fi chiar si 36 – 37 de grade Celsius. Avand in vedere aceste cifre, specialistii in meteorologie avertizeaza ca nu vom avea nici seri linistite; noptile vor fi tropicale, iar minimele nu vor scadea sub 20 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, astfel ca indicele temperatura – umezeala (ITU) va depasi pragul critic.
La munte, instabilitatea atmosferica va fi accentuata, iar in timpul dupa-amiezelor vor fi averse, posibil torentiale si descarcari electrice. In zona montana nu vor lipsi nici intensificarile temporare ale vantului si izolat caderile de grindina. Fenomenele meteorologice prognozate pot deveni periculoase si mai trebuie amintit ca exista risc de cresteri de debite si niveluri.
Citeste si: COD PORTOCALIU DE INUNDATII in mai multe judete. UNDE SE ANUNTA POTOPUL
Pericolele sexului pe canicula
Si Capitala va fi lovita de canicula, iar avertizarea mai este valabila si in Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Dambovita, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Buzau, Ialomita, Calarasi, Constanta, Tulcea, Braila, Vrancea, Galati, Bacau si Vaslui. Situatia din prezent fost anticipata de specialistii care au indicat ca vara aceasta poate fi cea mai calduroasa din ultimii opt ani.
Conform Mediafax, predictia se bazeaza pe datele climatologice de la nivel planetar, asa cum a explicat climatologul Roxana Bojariu: „Este un alt semn al incalzirii globale, ganditi-va ca 2015 a fost cel mai calduros an per total si a batut recordul detronand anul 2014, iar acum 2016 mai mult ca sigur va bate recordul anului 2015 pentru ca incepand din ianuarie, in fiecare luna s-a doborat recordul lunii, dar nu oricum, ci cu o diferenta foarte mare. Practic, au fost si diferente de peste un grad fata de media secolului XX. Se vede clar in datele observate cum se accelereaza foarte mult cresterea temperaturii. Daca ar fi sa ne uitam la clima de peste 50-100 de ani, depinde foarte mult de cum actionam noi ca societate. La nivelul Romaniei avem estimari prognostice cu datele de la Centrul European care arata si ele ca media pentru lunile iulie si august ar putea fi mai mare in zone din tara. Sunt sanse sa avem fenomene extreme si in aceasta vara, cum au fost cele din 2007, 2012.”