Connect with us

Revistateo.ro

Cifrele SFÂNTULUI IOAN în România. Câtă lume își serbează ziua

Inedit

Cifrele SFÂNTULUI IOAN în România. Câtă lume își serbează ziua

Astăzi este sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, predicatorul și botezătorul de pe malurile râului Iordan care este prezent atât în cultura creștină cât și în islamică: 2 milioane de români poartă numele de Ioan, Ion, Ionela sau Ioana ori alte derivate.

Majoritatea românilor care poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul sunt bărbați, potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne. Conform statisticilor Direcției pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), 1.408.983 de bărbați din România au numele de Ioan, Ionel, Ion sau Ionuț.

CITEȘTE ȘI: TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE SFÂNTUL IOAN

Cifrele SFÂNTULUI IOAN în România. Câtă lume își serbează ziua

Sursă foto: oasteadomnului.ro

Româncele sunt mai puține și se împart astfel: pe 373.537 le cheamă Ioana, pe 142.656 le cheamă Ionela, pe 19.924 le cheamă Ionica iar 11.265 poartă numele de Nela. 507.000 din bărbații care își serbează azi ziua au numele Ioan iar 401.914 Ion. 328.389 poartă numele Ionuț, la care se adaugă 144.500 de bărbați cu numele Ionel și 21.638 Nelu.

Sfântul Ioan este descris ca înainte-mergătorul și botezătorul lui Iisus Hristos, Biserica Creștină considerându-l cel mai important Sfânt pentru faptul că l-a botezat pe Mântuitor. Ioan Botezătorul este fiul lui Elisabeta și Zaharia. Elisabeta naște un fiu căruia Zaharia vrea să îi pună numele său dar aceasta îl convinge pe soțul ei că Ioan este un nume unic pe care nicio rubedenie nu îl avea până atunci. Este de fapt un nume pe care i l-a sugerat îngerul mamei Sfântului Ioan cu care Zaharia este de acord în cele din urmă.

Sfântul Ioan este recunoscut de creștinătate și ca un luptător împotriva fariseismului, acesta nedorind să îi boteze pe farisei și saduchei decât dacă se căiesc cu adevărat de păcatele lor. Sfântul Ioan i-a numit pe fariseii și saducheii care se prezentau la ei să se pocăiască drept „pui de năpârci”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top