Connect with us

Revistateo.ro

sfantul-ioan-botezatorul

Stil de viata

Traditii, obiceiuri, superstitii de Sfantul Ioan Botezatorul. Ce nu e bine sa faci pe 7 ianuarie

Pe 7 ianuarie, in calendarul ortodox, este Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. Iata ce traditii si obiceiuri e bine sa respecti de Sfantul Ioan Botezatorul ca sa ai spor si sanatate!

Sfantul Ioan Botezatorul – traditii, obiceiuri superstitii.

Sarbatoarea de pe 7 ianuarie este cunoscuta drespt Soborul Sfantului Ioan Botezatorul sau „Sant-Ion” sau „Inaintemergatorul Domnului”. Sfantul Ioan este considerat ocrotitorul copiilor, iar aceasta sarbatoare se respecta pentru a se naste prunci sanatosi, fara malformatii sau alte probleme.

Ziua in care este cinstit Sfantul Ioan Botezatorul este una de bucurie si se spune ca cine nu se veseleste pe 7 ianuarie va fi trist pe tot parcursul anului. Se mai spune, conform traditiei, ca dupa ziua Sfantului Ioan se „inmoaie frigul”, adica vremea devine mai calduroasa.

Sfantul Ioan Botezatorul – traditii, obiceiuri superstitii.

Un obicei care inca se respecta, mai ales in zonele rurale, este „Iordaneala” – tinerii iau agheasma de la preot in ajunul zilei de Sfantul Ioan, apoi merg la biserica si in ziua de 7 decembrie, iar dupa terminarea slujbei stropesc oamenii care ies din biserica si ii iureaza. Oamenii „iordaniti” ii rasplatesc pe tineri cu bani. Se spune ca fiecare om trebuie stropit cu agheasma in aceasta zi pentru a-i merge bine tot anul. Casele se stropesc, de asemenea, cu agheasma, iar candela trebuie sa arda toata ziua.

La biserica se aduc paini, cozonaci, branza, oua si vin alb care se sfintesc si se impart sarmanilor. Se fac pomeniri in numele mortilor.

In special in zonele din Transilvania si Bucovina se respecta o traditie cunoscuta drept „Udatul Ionilor” – cei care serbeaza ziua numelui sunt stropiti cu apa, „botezati”, apoi trebuie sa dea o petrecere. In Campulung Muscel, femeile care poarta numele Ioana sarbatoresc prin a consuma teiata, o bautura din flori de tei considerata a fi tonic pentru trup si suflet.

Sfantul Ioan Botezatorul este unul dintre cei mai cunoscuti Sfinti in Romania, iar de ziua lui se respecta numeroase traditii. Reamintim ca in aceasta zi trebuie sa fii vesel si sa ii sarbatoresti de cei care poarta numele Sfantului Ioan.

Citeste si: RUGACIUNEA Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul este un model al smereniei pentru majoritatea crestinilor iar sarbatorile legate de acest nume ne indeamna la piosenie si curatarea de lucrurile care ne fac rau. Iata rugaciunea Sfantului Ioan Botezatorul!

Rugaciune catre Sfantul Ioan Botezatorul

„Sfinte Proorocule Ioane, cel ce in adancul Iordanului ai botezat pe Adancul milostivirii si vazand repejunile raului, valuri de infricosare au început sa se inalte in inima ta, alunga viforul patimilor din sufletul meu si daruieste inimii mele corabia si adierea rugaciunii, ca sa plutesc deasupra ispitelor acestei vieti, iar mintea mea cea innourata de ganduri rele o trage cu legatura cugetarii smerite spre seninul vederii Soarelui Hristos.

Pustia o ai inviorat cu cantari de laude si cu pasii mintii ai calatorit in gradina Raiului, prin ascultarea ta de Dumnezeu ridicandu-te deasupra lui Adam, cel ce a cazut din frumusetea cereasca prin sfatul cel viclean al sarpelui. Pe mine, cel ce alerg pe cararile neascultarii de poruncile dumnezeiesti ma invata calea smereniei prin pilda vietuirii tale in afara desertaciunilor lumii.

Capul ti-ai plecat sub sabie, ca sa vestesti celor din iad pe Cel Ce este din veci Capul Bisericii si Rascumparatorul tuturor din stricaciune cu preascumpul Sau Sange. Pe mine, cel ce m-am facut cap a toata rautatea, ma îndrepteaza pe caile pocaintei. Trimite norii rugaciunii tale inaintea Soarelui dreptatii, ca sufletul meu cel istovit de arsita ispitelor sa-l racoreasca ca Un Bun cu ploaia milostivirii Sale.

Pe ingeri ai minunat cu vietuirea ta nematerialnica si cetele demonilor le-ai doborat cu sagetile cugetarii tale smerite. Mintea mea cea pururea rănită de gândurile cele rele o tămăduieşte vărsând peste ea roua rugăciunii tale. Inima mea cea intunecata de patimi o lumineaza cu raza credintei si o împodobeste cu florile laudelor tale, ca sa aducă Stapanului Care l-a sadit pe Adam din nou in gradina Raiului mireasma rugaciunii curate.

Astupatu-s-au urechile inimii mele, ca sa nu mai aud chemarea dumnezeiasca si in adancul noroiului patimilor m-am coborat. Eu, cel cinstit cu darul libertatii de Cel Ce m-a zidit spre asemanarea Sa, m-am facut rob patimilor, carora dobitoceste am slujit, neavand in inima mea gandul fricii de Dumnezeu.

Rabdarea mi se pare un margaritar aproape de negasit pentru mine si cu frunzele cuvintelor mincinoase am acoperit pacatele mele. Dar, tu, Sfinte Ioane, cel ce ai aratat lumii pe Pomul vietii Care S-a dat spre Hrana lumii si a vindecat pe Adam cel ce s-a otravit gustand din pom, arata si pustia inimii mele roditoare de pomii gandurilor intelepciunii.

Ca o privighetoare a rugaciunii ai indulcit auzul pustiei cu neincetata slavire a frumusetii Celui Nevazut si pe scara smereniei te-ai inaltat la Cel Neajuns de minte. Pe mine, cel ce pururea ma cufund in marea desertaciunilor lumesti si ma lenevesc a ma ruga, intinde-mi mana de ajutor si cu ploaia gandurilor umilintei curateste inima mea, zugravind apoi intru ea tainele cele dumnezeiesti ascunse in vistieria mintilor ingeresti.

Cu securea pocaintei taie din tarina inimii mele pomi cei inalti ai patimilor si sadeste in locul lor virtutile cele dumnezeiesti. Focul ispitelor il stinge cu puterea rugaciunii tale si la judecata nu intarzia a mijloci iertare celor ce te cinstesc cu dreapta credinta.

Fiind prieten al Mirelui Celui Tainic al inimilor, cu soapte prietenesti pleaca spre mila pe Izvorul milostivirii, ca sa treaca cu vederea pacatele noastre si sa randuiasca si nevrednicia noastra in camarile cele ceresti, strabatute pururea de pasii ingeresti si de tamaia rugaciunii neincetate. Intareste pe noi, ca fara de cartire sa purtam povara necazurilor vietii si glasul pocaintei fa sa rasune si in inimile noastre ofilite de pacat, ca taind toti spinii patimilor sa incepem a vietui dumnezeieste.

Cu legatura cea tare a rugaciunii tale intareste lumea si sub acoperamantul rugaciunii tale roaga-L pe Mantuitorul nostru sa ne randuiasca vreme de pocainta, ca intrand intru camara milostivirii Sale sa-i aducem impreuna cu cetele tuturor Sfintilor slava si multumire, iar catre tine sa strigam asa:

Bucura-te, rai înfrumusetat al darurilor Mantuitorului, pecetea nestricata a pocaintei, de intarire lumii, izvorul gandurilor umilintei, faclia pustiei inimilor noastre. Intru lumina rugaciunii tale, invredniceste-ne a aduce slava Treimii Celei mai presus de minte, Tatalui Celui iubitor de oameni, Fiului Sau, Ce ne-a mantuit pe noi din pacat si Duhului Celui calauzitor la limanul pocaintei, adica Mintii Celei mai inainte de minte, Care izvoraste gandurile intelepciunii cu care lumineaza mintile ingeresti si intunericul mintii noastre. Amin”

Sursa foto: dragocip.files.wordpress.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top