Connect with us

Revistateo.ro

Ce-semnifica-numele-celor-mai-importante-cartiere-din-Bucuresti

Inedit

Ce semnifica numele celor mai importante cartiere din Bucuresti

Fie ca esti bucurestean, ori ai trecut prin capitala in anii facultatii sau ti-ai gasit un loc de munca nu ai cum sa nu iubesti aerul boem al Bucurestiului. Evident ca in timpul sederii noastre in capitala am locuit intr-un cartier anume. Totusi, te-ai intrebat vreodata de la ce provin denumirile cartierelor din Capitala? Iata cateva povesti de suflet cunoscute doar de „oamenii locurilor”.

Cartierul Balta Alba are o istorie interesanta. Povestea spune ca aici se afla o groapa imensa de var unde, in vremea lui Caragea, se topeau cadavrele celor loviti de ciuma. Cand ploua, locul devenea o adevarata balta.

Cartierul Baneasa isi trage numele de la nevasta banului Dimitrie Ghica. Totodata cartierul Berceni a fost denumit astfel gratie grofului Miklos Bercsenyi. Se zvoneste faptul ca o gasca de husari, condusa de Bercsenyi, s-a oprit undeva la sud de Bucuresti in drumul lor spre otomani. Din pacate, istoria nu ne spune daca si-au continuat drumul sau au ramas aici, cert fiind faptul ca zona a fost botezata „Berceni”.

Zona unde se afla palatul prezidential este cunoscuta ca zona Cotroceniului. Numele acestui cartier provine de la regionalismul „a cotroci” care insemna „a scotoci”. Zona Crangasi, zona despre care bucurestenii spun ca aici poti gasi orice. Istoria spune ca a exista candva o prelungire din Codrul Vlasiei, mai exact un crang. Evident ca aici traiau crangasii

In trecut Damaroaia a fost mosia boieroaicei Maria Damaris. Istoria cartierului Colentina ne vorbeste despre expresia „colea-n-tina”, ceea ce insemna locul baltit unde Matei Basarab i-ar fi alergat pe turci intr-una din batalii. Cartierul „Dealul Spirii” isi trage originea de la numele doctorului Spiridon Kristofi cunoscut in anumite cercuri drept Spiridon Spirea. In anul 1765 acesta a ridicat o biserica pe Dealul Lupestilor pe care a denumit-o Spirea Veche.

CITESTE SI: Uite când se va deschide magistala de metrou Drumul Taberei – Pantelimon
CITESTE SI: Tu ai merge in aceste destinatii?

Zona cartierului Dristor si-a capatat aceasta denumire dupa meseriasii piuari. Acestia se mai numeau „mesteri darstari”. Aceasta era piatra folosita la fabricarea postavului si dimiei. Mesterii unelteau „darste” pentru sutele de mori de pe cursul Dambovitei.

Drumul Teberei se numeste astfel datorita lui Tudor Vladimirescu care, in anul 1821 a intrat in Bucuresti pe la vest si isi aseaza aici tabara de padurari.

Cartierul Ferentari, aparent un loc al rascoalelor sociale, a primit unul dintre cele mai deosebite nume din Capitala. Isi trage originea din cuvantul latinesc „Ferentarius” ceea ce insemna soldat din infanteria usoara a legiunii romane. Batranii locului spun ca aici s-ar fi aflat poligonul de exercitii al oastei lui Mihai Viteazul. Ca tot suntem la categoria „cartiere celebre”, zona Rahova are un nume relativ nou si vine de la Calea Rahovei, una dintre cele cinci artere botezate in amintirea Razboiului de Independenta. Salajan are de asemenea un nume nou si vine de la Leon Szilaghi cunoscut si ca Leontin Salajan.

Denumirea „Ghencea” este data de otomani. Numele provine din limba turca si insemna pe vremea fanariotilor seful arnautilor din garda domneasca.

Floreasca si Giulesti isi trag denumirile de la numele boierilor care au stapanit locurile respective.

Una dintre cele mai tranzitate strazi din Bucuresti, strada Lipscani, a mostenit aceasta denumire gratie negustorilor veniti in Bucuresti cu lucruri aduse din orasul german Leipzig. Cartierul Militari are acest nume datorita functionarii unei foste zone de instructie militara.

In limba greaca „pan” inseamna „tot”, iar „eleimon” se traduce prin „mila”. Pantelimon, caci despre acest cartier vorbim, poate fi tradus ca „cel milostiv”.

Despre Vitan, D. Papazoglu povesetea ca „In jurul orasului, spre nord, se afla campia Vitanului.” Aici vitele orasenilor isi aveau pasunea. Titan are aceasta denumire de la fabrica de ciment „Titan” construita la inceputul secolului 20.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top