Connect with us

Revistateo.ro

Ce pericole ascunde sushi

Sanatate

Ce pericole poate ascunde sushi

Sushi a capatat popularitate in Romania in special dupa 1989, cand accesul la informatii despre cultura altor tari a devenit tot mai mare.

Sushi este un preparat culinar japonez al carui ingredient principal este orezul acrit cu otet. Acesta e combinat cu alte ingrediente gatite sau crude, cel mai adesea peste crud.

Sushi este o mancare relativ noua chiar si pentru japonezi. Desi a aparut abia in secolul al XIX-lea, a detronat la capitolul popularitate alte retete traditionale precum bautura alcoolica sake.

Putine persoane stiu ca pestele crud poate fi periculos pentru sanatate, mai ales daca nu este verificat de veterinar. Cei care consuma sushi trebuie sa stie ca un centimetru patrat de sushi poate contine pana la 10.000 de larve si oua de paraziti. Acesti paraziti se adapostesc in muschii si abdomenul pestilor.

Acestia se pot inmulti in organism imediat ce carnea de peste a ajuns in stomac. Cel mai comun parazit este tenia, care poate creste pana la 18 metri lungime si se poate hrani in interiorul organismului uman zeci de ani.

Simptomele care apar dupa inghitirea carnii infestate sunt durerea abdominala, mancarimile, durerea severa de cap si senzatia permanenta de greata. Medicii ii avertizeaza pe romani sa fie extrem de atenti cand cumpara carne de peste si sa verifice daca pe ambalaj exista o certificare veterinara.

In anul 2016 au existat numeroase alerte privind pestii infestati cu paraziti, in special cei de apa de mare precum heringul, morunul si macroul. Probleme de acest tip s-au constatat si la pestii de apa dulce. Cei mai intalniti paraziti au fost anisakiile, niste viermi care traiesc in cavitatea abdominala si in muschii pestilor.

Tratamentul recomandat in acest caz consta in extragerea chirurgicala a larvei. Anisakiaza se previne prin congelarea pestelui oceanic si fierberea carnii inainte de consumare.

CITESTE SI: Elimina depozitele de grasime si parazitii intestinali cu seminte de in si usturoi

Ce fac acesti viermi cand ajung in stomac?

In cele mai des intalnite cazuri, parazitii care ajung in sistemul digestiv uman intra in contact direct cu acizii gastrici si elibereaza enzimele atacand peretele abdominal. In doar 6 ore, conform specialistilor, viermii pot gauri intestinele sau stomacul.

4 Comments

4 Comments

  1. Ema

    2017-01-09T14:13:48+02:00 at 2017-01-09T14:13:48+02:00

    Daca Peștele pentru sushi este procesat cum trebuie nu exista risc de paraziți,larve,etc…înainte sa iasă din fabrica Peștele ,somonul in general este trecut prin lămpi care distrug orice urma de posibil parazit sau vietate ,cel puțin asa se face cu Peștele care este procesat pentru sushi intr o fabrica ,daca mergem singuri la pescuit…după somon si din Peștele capturat noi facem sushi atunci situația se poate schimba,daca Peștele nu este congelat cel puțin câteva ore după ce a fost prins …la fel .dar in general Peștele care este folosit pentru sushi este peste care provine din Norvegia si este mult mai mult decât controlat si trecut prin lămpi pentru a nu avea nici un risc decât credem noi,nu cred ca va Imaginați dar nici o fabrica in care exista peste procesat pentru sushi nu ar risca contracte de milioane de euro pentru un parazit …astea sunt baliverne,putini oameni au ocazia sa i ia somonul din mare si sa facă din el sushi ,chiar si in Norvegia somonul este cumpărat pentru a prepara sushi sau somon afumat in diferite moduri….astea sunt articole scrise pentru a mai scrie ceva ,încercați sa priviți un pic la bursa sa vedeți ce înseamnă prețul peștelui care merge in diferite tari pentru sushi si o sa înțelegeți daca ar risca cineva sa trimită un produs cu un ambalaj un pic îndoit ,nu mai spun de cum trebuie sa fie calitatea peștelui…Peștele trebuie sa fie mai mult decât perfect,mai apar tot felul de articole in care se spune ca Peștele este crescut in cazi …si alte baliverne ,ca daca mergi doar cu avionul si te uiți pe geam nu se vede câta apa este in Norvegia si câteva țarcuri sunt in mare ,ăștia trebuie sa crească Peștele in cada in loc sa l țină in mare ,dar sunt articole scrise de neica-nimeni care tre sa mai scrie ceva pentru a fi plătit si asa se feresc oamenii de a mânca lucrurile care sunt bune si …adevarul este ca daca noi cumpărăm un kg de prune de la piața si l lăsam șase ore vara in soare ăla nu face viermi sau nu vine direct cu viermii la pachet….nu mai vorbesc de îngrășămintele pe care le are sau ce cantități sunt puse … fără limita ,ca nu a fost tataie la facultate si nu a făcut chimie sa stie cum sa combine îngrășămintele si sa nu aibă oamenii riscuri cand mănâncă prunele îngrășate de la el din curte …si mai spune si ca s naturale …dar intram in alte subiecte cu semințe deja modificate genetic si altele…

  2. ADI

    2017-01-10T13:17:23+02:00 at 2017-01-10T13:17:23+02:00

    Felicitari Ema, doar 1% din postari au ceva real in informatie restul e umplutura, diversionism si metode de slabit.

  3. cori

    2017-01-12T21:03:16+02:00 at 2017-01-12T21:03:16+02:00

    Ema si Adi, pofta buna la sushi cu oua si larve de paraziti, pestele crud este cea mai buna alegere 😉

  4. cristian

    2018-09-30T12:25:38+03:00 at 2018-09-30T12:25:38+03:00

    pestele pentru sushi se congeleaza la -77 de grade 24-48 de ore. nu exista paraziti sa reziste la aceasta temperatura. mai documentativa inainte sa scrieti ceva. sushi este ceva sanatos. porcii pe care ii mincati nu au paraziti?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top