Connect with us

Revistateo.ro

Ce nu ai voie sa faci de Izvorul Tamaduirii

Stil de viata

Ce nu ai voie să faci de Izvorul Tămăduirii

In vinerea din Saptamana Luminata (saptamana de dupa Paste) toti crestinii ortodocsi de pretutindeni sarbatoresc Izvorul Tamaduirii, zi in care in toate bisericile sa face Agheasma Mica.

Ce nu ai voie să faci de Izvorul Tămăduirii

Aceasta sfintire a apei inseamna aducerea acesteia la starea intiala de apa vie, nealterabila, la forma in care Dumnezeu a creat-o la inceput. Aceasta apa trebuie bauta de toti crestinii, insa in special de cei bolnavi, caci se considera ca ei se umplu de puterea Duhului Sfant. Spre deosebire de Agheasma Mare, aceasta se poate bea pe tot parcursul anului, ori de cate ori este necesar. Totodata aceasta zi este inchinata si Maicii Domnului.

In timpul slujbei de Izvorul Tamaduirii, preotul sfinteste apa si ii stropeste pe credinciosi in timp ce canta „Mantuieste Doamne poporul tau”. Este ziua in care fiecare om trebuie sa bea cel putin o gura de agheasma mica, pentru a se vindeca si se reinnoi. Agheasma nu se bea decat pe stomacul gol! In caz contrar se considera ca ai facut un mare pacat chiar si daca ai atins un mic strop de buze. In aceasta zi de mare sarbatoare pentru toti ortodocsii nu se lucreaza nici la camp, nici in gospodarie. Nu se gateste, nu se face curat si sub nicio forma nu se spala si nu se calca rufele. Traditiile din strabuni spun ca cei care muncesc astazi vor fi blestemati si vor fi loviti de o boala din care nu vor mai putea sa isi revina.

Citeste si: Traditii si obiceiuri de Izvorul Tamaduirii

CITESTE SI: 7 IZVOARE FACATOARE DE MINUNI DIN ROMANIA

In vremurile trecute, persoanele care se imbracau cu haine din fir tesut astazi aveau ghinion tot anul, iar daca mortilor li se dadeau astfel de straie ei nu putea fi primiti in Imparatia Lui Dumnezeu si ramaneau blocati intre lumi. Casele in care se face curat de Izvorul Tamaduirii vor fi lovite de necazuri, iar familiile nu vor avea liniste tot anul.

Chiar daca in ziua aceasta apele sunt foarte zbuciumate si se gasesc cu mare usurinta, sapatorii de fantani nu trebuie sa lucreze. Cu toate acestea, multi dintre cei care au aceasta meserie merg la lucru, tocmai pentru munca le este usurata de involburarea apelor. Acesta este considerat un mare pacat ce va fi pedepsit ca atare pe lumea celalta sau chiar in veacul acesta.

O alta practica straveche care este complet interzisa in aceasta zi este vrajitoria. Se spune inainte femeile umblau cu tot felul de vraji in ziua de Izvorul Tamaduirii, tocmai pentru ca apele avea puteri miraculoase si le ajutau pe acestea sa isi implineasca dorintele. Cine lasa un vas cu apa in biserica de joi pana vineri si apoi se spala cu ea scapa de ghinioane si necazuri. Totusi, acest obicei este considerat un mare pacat, iar in majoritatea zonelor tarii el a fost dat de mult uitarii.

Izvorul Tamaduirii este o sarbatoare extrem de importanta pentru poporul nostru, asa ca ziua aceasta trebuie respectata. Ea trebuie sa treaca in rugaciune si liniste, fara certuri, suparari sau deznadejde din partea credinciosilor. Nici munca nu isi are rostul in ziua de astazi, asa ca va puteti odihni fara probleme.

2 Comments

2 Comments

  1. Emilia

    2016-05-06T11:30:56+03:00 at 2016-05-06T11:30:56+03:00

    „Traditiile din strabuni spun ca cei care muncesc astazi vor fi blestemati si vor fi loviti de o boala din care nu vor mai putea sa isi revina.”
    …….de când nerespectarea unor reguli religioase poate avea drept consecinta un blestem sau boala??? Ce legătură poate exista între orice religie și un blestem? Orice religie e dragoste si nu contrariul!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top