Connect with us

Revistateo.ro

Când trebuie să activăm noul card de sănătate

Stiri

Când trebuie să activăm noul card de sănătate

Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), ne-a asigurat că nu este nicio grabă în ceea ce priveşte activarea cardului de sănătate.

„Activarea cardului de sănătate se va face odată cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoană să meargă special la medic pentru iniţializarea cardului, care poate să rămână neactivat şi un an sau doi. Nimeni nu trebuie să meargă la medic special pentru a-şi activa cardul. Iniţializarea cardului se face odată cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguraţii pot păstra cardul neactivat şi un an, şi doi, dacă nu au nevoie să meargă la medic”, a declarat Ciurchea, în cadrul conferinţei „Drepturile pacienţilor – între teorie şi practică”.

CITEŞTE ŞI: Ce spun unghiile despre sănătatea ta

Mai mult, preşedintele CNAS a afirmat că cei care nu vor să utilizeze cardul respectiv, pot beneficia de tratamente medicale în baza unei adeverinţe, valabilă trei luni, pe care o pot cere caselor de asigurări de sănătate. Acelaşi lucru se va aplica şi pentru cei care încă nu au primit sau nu au intrat în posesia noilor carduri de sănătate.

În cazul în care asiguratul solicită un duplicat pentru că a deteriorat primul card de sănătate, acesta va plăti o taxă fixă de 15 lei, în schimb ce pentru un card al căror date au fost inscripţionate greşit, oamenii nu vor trebui să scoată niciun ban din portofel.

„Vreau să fac încă o menţiune: pe card nu va fi trecută nicio dată medicală decât dacă pacientul doreşte acest lucru. De asemenea, acceptul pentru donarea de organe se face numai cu declaraţie notarială. Altfel spus, niciun pacient nu poate cere medicului de familie să îi înregistreze în card dorinţa de a-şi dona organele, în caz de moarte cerebrală, dacă nu prezintă această declaraţie notarială”, a mai spus Ciurchea.

Noul card de sănătate va fi obligatoriu (în cazul asiguraţilor) începând cu 1 mai, iar activarea acestuia se va putea face la orice furnizor de servicii medicale, exceptând farmacistul. Practic, asiguratul va trebui să schimbe PIN-ul standard, 0000, cu un alt cod secret, în caz contrar cardul va rămâne inactiv şi nu va putea confirma serviciile medicale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top