Naturiste
Beneficiile uluitoare pe care le au capsunile
Cele mai iubite fructe de sezon, capsunile, sunt bogate in fibre alimentare, acid folic, fitonutrienti si antioxidanti (vitamina A si E), cei din urma avand rolul de a lupta contra radicalilor liberi din mediu.
Pot fi consumate atat ca desert cat si ca aliment ca atare, datorita continutului de calciu, magneziu, potasiu, fier, vitamina C, vitamine din complexul B-urilor.
Fiind un puternic antioxidant capsunile previn imbatranirea precoce, mentin stralucirea pielii si contribuie la sanatatea sistemului cardiovascular avand rolul de a echilibra nivelul de zahar din sange.
Fructele isi dovedesc eficacitatea deosebita in curele de sezon sau in cadrul unei diete ocazionale. Fibrele din pulpa capsunilor favorizeaza tranzitul intestinal iar apa din fruct ajuta diureza ambele efecte ducand la pierderea in greutate si la detoxifierea organismului.
Efectul lor afrodisiac este cunoscut din cele mai vechi timpuri, dovada stand traditiile nuptiale din Franta in cadrul carora, tinerii casatoriti, mancau inainte de noaptea nuntii capsuni cu zahar si smantana.
Sunt un bun inlocuitor pentru ciocolata pastrand rolul de afodisiac cu mult mai putine calorii.
Pentru a le pastra proaspete cat mai mult timp nu este recomandata ruperea coditelor si a frunzelor pana in momentul consumarii lor.
Pentru utilizarea lor in extra sezon se pot congela fructele proaspete sau pot fi transformate in dulceata sau sirop pastrandu-si calitatile fructului proaspat doar daca nu este adaugata o cantitate mare de zahar sau alt indulcitor.
Se recomanda prudenta in consumul capsunilor de catre persoanele cu sensibilitate la acidul salicilic.
Semintele de pe suprafata fructului sunt un puternic alergen si de aceea consumul de capsuni nu le este recomandat persoanelor care se stiu alergice la fructele cu seminte.