Connect with us

Revistateo.ro

Azi îi sărbătorim pe Sfinții Trei Ierarhi

Stiri

Azi îi sărbătorim pe Sfinții Trei Ierarhi

În jurul secolului al XI lea, în Constantinopol a avut loc o mare neînțelegere între credincioși. Această dispută afecta cursul rânduielilor bisericești și crea multe controverse între enoriași. Ei erau împărțiți în trei tabere și nu se înțelegeau cu privire la importanța pe care o aveau acești trei mari sfinți. Unii susțineau că Sfântul Grigorie Teologul este mai presus de ceilalți doi, mai ales datorită științei sale. Alții erau de părere că Sfântul Vasile cel Mare ar trebui să fie cel mai important deoarece binefacerile sale sunt de mare preț pentru Biserică, iar cei din urmă credeau că Sfântul Ioan trebuie să fie cel mai iubit pentru cuvântările pe care le-a ținut și importanța acestora pentru Biserica Ortodoxă.

Pentru a readuce pacea în Biserică, un mare episcop din acele timpuri, numit Ioan cel din cetatea Evhaitelor, a rânduit ca acești trei sfinți să se prăznuiască împreună în fiecare an, la data de 30 ianuarie. El a convins creștinii că toti cei trei sfinți sunt la fel de plăcuți în fața Lui Dumnezeu și nici unul nu este mai presus decât ceilalți doi.

Toți cei trei sfinți sunt ctitori ai ortodoxiei, vrednici să fie cintiți atât împreună, cât și individual. Ei au trăit în secolul IV și viețile lor au fost ghidate de Duhul Sfânt încă de la naștere. Toți cei trei s-au născut și au crescut în familii cu frică de Dumnezeu și cu evlavie, au fost învățați despre credință și spiritualitate încă de mici. Ei au urmat școli din cele mai vestite și posedau cunoștințe extraordinare, bucurându-se de minți agere și suflete bogate.

După ce au terminat școlile, toți cei trei sfinți s-au retras în rugăciune și au scris învățături importante care au condus la mânturirea multor suflete. Toate slujbele bisericești sunt îmbogățite cu învățăturile lor, reprezentând o temelie puternică a credinței noastre strămoșești. Acești mari dascăli au rămas în sufletele credincioșilor de-a lungul veacurilor datorită scrierilor și faptelor săvârșite la vremea lor și sunt demni de cinstirea ortoxocșilor.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top