Connect with us

Revistateo.ro

Previziuni sumbre despre ratele românilor. Experții spun că se adună semnele unei crize economice.

Stiri

Anunț îngrijorător! Ratele românilor CRESC. Se adună semnele unei noi crize economice

Ratele românilor urcă îngrijorător! Dobânzile pentru creditele în lei cresc fulminant. cei care au rate în euro fac schimbul la un prag istoric pentru ultimii ani. Cei mai mulți împrumută pentru case, adică pentru zeci de ani de acum înainte.

Previziuni sumbre despre dobânzi și ratele românilor

Acestea ar putea fi semnele unei noi crize economice. Experții din toată lumea se tem.

Numărul de credite acordate românilor este mult mai mare acum față de dinaintea crizei economice din 2008. În această situație, Banca Națională a României a decis să transmită un avertisment.

„O supraîndatorare la nivelul populației care să însemne pentru bănci aproape o imposibilitate de a mai da credite noi în sectorul de consum. O deteriorare a situației economice așa încât creditul să fie extrem de riscant. ”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt BNR.

„Noi avem o creștere de 50 % față de anul trecut și vorbesc de cerere solvabilă. Pe credite acordate suntem cam la 20%.”, spun experții.

Analiștii recomandă prudență și spun să nu ne îndatorăm mai mult decât ne permitem.

CITEȘTE ȘI: Lovitură pentru românii care vor să-și cumpere o locuință prin programul ”Prima Casă”

Indicatorul, în funcție de care se calculează dobânzile ROBOR, a trecut de pragul de 1 %. În urmă cu trei luni indicele era cu peste 30 % mai mic. Asta înseamnă că, de exemplu, cine plătea anul trecut o rată de 910 lei pentru o casă, acum plătește cu 35 de lei mai mult.

„În special consumatorii care au credite prin Prima Casă sunt mai vulnerabili la această creștere de dobândă, pentru că s-au îndatorat la maxim și veniturile sunt undeva sub medie.”, a spus Irina Chițu, analist financiar.

Previziunile sunt pesimiste. Până în decembrie ratele pentru creditele în lei ar mai putea crește cu 10 %, iar de la anul cu încă 8 procente.

„Îi sfătuim pe clienți să opteze pentru creditele cu rată fixă, să nu se întindă mai mult decât exte plapuma.”, a declarat Ionuț Stanimir, purtător de cuvând bancă comercială.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top