Connect with us

Revistateo.ro

Află cum poţi controla coşmarurile

Stiri

Află cum poţi controla coşmarurile

Cercetătorii susţin că visele urâte sau coșmarurile ar putea fi controlate prin aplicarea unui curent electric benign creierului.

CITEŞTE ŞI: TOP 5 COŞMARURI ŞI INTERPRETAREA LOR

Aceste descoperiri sunt primele care arată că inducerea unor unde cerebrale de o anumită frecvență produce visarea lucidă. Cercetătorii coordonați de psiholoaga dr. Ursula Voss, de la Universitatea Goethe din Frankfurt, au investigat dacă un curent cu aceeași frecvență ca undele gamma aplicat unui creier care visează poate încuraja visatul lucid.

Electroencefalogramele au arătat că acele vise erau acompaniate de unde gamma. Aceste unde cerebrale sunt corelate funcțiilor executive, cum este gândirea de ordin superior, dar și conștientizării stadiului mental. Dar acestea sunt aproape inexistente în timpul stadiului REM, în timpul căruia visătorul, de obicei, nu are acces la amintiri sau la evenimente anticipate din viitor.

Studiul a implicat 27 de voluntari, iar cercetătorii au indus un curent electric prin electrozi regiunilor frontală și temporală ale creierului folosind o tehnică numită stimulare transcranială cu curent alternativ.

Oamenii de știință au spus că astfel se poate induce „visarea lucidă”, în care cel care doarme este conștient că visează și poate, adesea, să controleze „firul narativ”. Atunci când stimularea era de frecvență gamma joasă, la 40 de Hz, voluntarii au precizat că erau conștienți că visau și puteau exercita control asupra acțiunii din vis.

Cercetătoarea Voss nu întrevede o piață comercială pentru mașinării de visare lucidă. Dispozitivele care sunt comercializate cu acest scop „nu funcționează cum trebuie”, spune cercetătoarea, și cele care administrează creierului stimulare electrică, „ar trebui să fie monitorizate întotdeauna de un specialist”.

Până acum, nu era clar dacă visarea lucidă declanșa activitatea gamma sau dacă activitatea gamma declanșa visarea lucidă. Cert este că prin acestă terapie coşmarurile pot fi controlate.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top