Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Studiu: Femeile matinale au un risc scăzut de a dezvolta cancer la sân

Un studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie pune cancerul la sân într-o nouă lumine. Se știe, de altfel, că multe dintre afecțiuni se dezvoltă din cauza unui stil de viață haotic, dar oare chiar așa să fie?

Oare chiar anumite obiceiuri contribuie atât de mult la dezvoltarea bolilor? Conform specialiștilor britanici, există o legătură în felul ân care alegem să trăim și anumite boli.

Oamenii de știință spun că există o legătură între somnul prelungit și această maladie, conform BBC News.

La studiu au participat sute de mii de femei și s-a dovedit că persoanele care se trezesc de dimineață și au activitate pe tot parcursul zilei au un risc cu până la 48% mai redus de a dezvolta cancer la sân.

Studiul dezvăluie că femeile care obișnuiesc să doarmă mai mult de opt ore pe noapte prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticate cu afecțiunea care face victime zi de zi.

„Descoperirea unui efect protector al preferinţei pentru dimineaţă asupra riscului de cancer de sân este în concordanţă cu cercetările anterioare care subliniază că munca în ture de noapte şi expunerea la ‘lumină nocturnă’ reprezintă factori de risc pentru cancerul de sân”, a afirmat dr. Rebecca Richmond, cercetător principal la Universitatea Bristol.

La cercetarea au participat 180,215 femeie în cadrul proiectului UK Biobank. UK Biobank stochează date pentru investigații medicale de la 500,000 de persoane. Mai mult, analiza include rezultate prelevate de la peste 220,000 de femei participante la un studiu genetic condus de Breast Cancer Association Consortium.

Consumul de lapte duce la cancer la sân?

In ultimii ani, numarul de cazuri de cancer la san a crescut. O echipa de cercetatori din Norvegia considera ca un aliment consumat zilnic de foarte multe persoane a contribuit la cresterea riscului de a face aceasta boala.

Expertii medicali norvegieni au descoperit ca femeile care beau trei cani de lapte pe zi au un risc de a face cancer la san de trei ori mai mare decat cele care beau doar o cana zilnic, scrie justnaturallife.com.

Studiul efectuat de acestia arata ca numarul de cazuri de cancer la san este mai scazut in tarile in care consumul de lapte este mai putin ridicat, iar ca cele mai multe cazuri ale acestei boli se inregistreaza in tari precum SUA, Marea Britanie, Canada sau Suedia. Aceste state sunt lideri in productia si consumul de lapte la nivel mondial.

Explicatia ar fi ca hormonii si factorii de crestere care se gasesc in unele sortimente de lapte din comert au potential cancerigen. Acest lucru este valabil si pentru suplimentele sintetice de vitamina D, care imbogatesc laptele si multe produse lactate.

Exista, totodata, mai multi factori care pot provoca aparitia cancerului la san. Consumul scazut de legume si peste, consumul excesiv de zahar procesat, carne de porc si aluat, duc si ele la crestea riscului de cancer la san.

De asemenea, femeile care poarta in mod regulat sutien mai mult de 12 ore pe zi au mai multe sanse sa dezvolte cancer la san, comparativ cu cele care nu fac acest lucru atat de des, mai ales daca sutienul e prea strans.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top