Connect with us

Revistateo.ro

afla cum decide creierul nostru pedepsele pentru infractori

Stiri

Află cum decide creierul nostru pedepsele pentru infractori

Creierul uman ,,cânăreşte” bine înainte de a decide ce fel de pedeapsă se potriveşte unui infractor.

CITEŞTE ŞI: CÂND VORBEŞTI, CREIERUL TACE

Cercetătorii spun că acum înțeleg cum creierul poate ajunge la asemenea concluzii raționale. Studiul lor a fost publicat în jurnalul Nature Neuroscience. Într-un experiment, 30 de voluntari au citit o serie de scenarii în care protagonistul cu numele „John” vătăma o altă persoană, numită „Steve” sau „Mary”. Scenariile aveau patru niveluri diferite de vătămare: moarte, mutilare, atac fizic sau daune aduse bunurilor.

Câteva regiuni cerebrale se luptă pentru a determina care este nivelul corespunzător pentru a face dreptate, depinzând de nivelul de vinovăție a unei persoane, a descoperit studiul.

Jumătate din scenarii au identificat clar răul ca fiind intenționat, în timp ce cealaltă jumătate îl identifica în mod clar ca fiind neintenționat. Pe măsură ce voluntarii citeau materialele adesea șocante, creierul era urmărit pentru a determina regiunile activate.

,,Este, în principiu, o descoperire liniștitoare referitoare la creierul uman”, a spus dr. Rene Marois, profesor de psihologie la Universitatea Vanderbilt și autor senior al raportului. „Un aspect fundamental al experienței umane este dorința de a pedepsi actele rău-voitoare, chiar și atunci când victima este un străin total. La fel de important însă este abilitatea noastră de a înfrâna impulsul atunci când realizăm că răul a fost făcut neintenționat”.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top